Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peruaanse aardappeltelers bezoeken Belgische aardappelsector

Van 24 mei tot 2 juni leidt de NGO Trias vijf managers van teeltbedrijven uit Peru en Ecuador rond in de Vlaamse aardappelketen. De gasten uit de Andes komen inspiratie opdoen over de creatie van toegevoegde waarde in hun sector.
De coöperaties van aardappeltelers die Trias versterkt in Peru en Ecuador hebben de voorbije jaren gewerkt aan hogere opbrengsten en een betere commercialisatie van hun oogst. Nu proberen ze de volgende stap te zetten door aardappelen op maat te sorteren, te wassen en op te zakken.



Droomlocatie
'Ons land is voor de boerenleiders uit het Andesgebergte een gedroomde locatie om hun blik te verruimen. België realiseert recordopbrengsten in de aardappelteelt en is wereldleider in de export van diepvriesfriet', zegt Trias-medewerker Kristof Volckaert.

Tijdens de studiereis staan onder meer bezoeken gepland aan landbouwbedrijven, aardappelhandel- en verwerking, het Proefcentrum voor de Aardappelteelt en de marketeers van VLAM. Trias zorgt voor de coördinatie van het bezoek, met de steun van Boerenbond, Belgapom en Rotary Torhout Houtland.

Langdurige samenwerking
Aansluitend op een bezoek aan het aardappelverpakkingsbedrijf 'Aardappelhoeve' in Tielt vond een ontmoeting plaats tussen de delegatie en vertegenwoordigers van Belgapom en Rotary Torhout. Beide partners hebben samengewerkt met het VTI-Torhout om een aangepaste was- en verpakkingsmachine te ontwerpen. Dit project werd voorgesteld tijdens Interpom Primeurs en kreeg ook de aandacht van Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits. De leerlingen van het VTI uit Torhout die dit project uitgewerkt hebben alle spaarcenten bij elkaar gebracht en diverse acties opgezet om deze zomer zelf een bezoek te brengen aan de aardappelcoöperatie Conpapa in Ecuador. Voor de financiering van de bouw van deze machine hebben Belgapom en Rotary Torhout ingestaan i.s.m. Ondernemers voor ondernemers en het Viafonds van de voedingsindustrie.

Een delegatie van Belgapom en Rotary Torhout neemt trouwens deel aan een 'inleefreis' naar Chimborazo in Ecuador begin juni. Op deze wijze wordt de uitwisseling en de duurzame samenwerking verder uitgebouwd. Deze unieke samenwerking dateert immers reeds van 2008, toen in het zog van het Internationaal jaar van de aardappel van de Verenigde Naties Belgapom en Boerenbond beslisten om de schouders te steken onder het project Conpapa van Trias in de Ecuadoraanse Andes.

Intussen is deze coöperatie uitgegroeid tot een sterker aardappelbedrijf met gezond uitgangsmateriaal, verbeterde teelttechnieken, bewaring en commercialisatie van de aardappeloogst. In een volgende fase zal de nieuwe was- en verpakkingsmachine een extra toegevoegde waarde kunnen betekenen voor dit bedrijf en het inkomen van de betrokken families verzekeren.

Vermenigvuldigingseffect
Trias wil nu het project rond Conpapa als voorbeeld stellen voor andere samenwerkingsverbanden in de Zuid-Amerikaanse Andes. Zo bracht ondervoorzitter FredyQuispe Cruz van de jonge aardappelcoöperatie Coopagros uit Peru zijn verhaal vol hoop om ook daar het inkomen van tientallen gezinnen te verbeteren op basis van de ervaring van Conpapa in Ecuador.

Op het einde van de bezoeken aan diverse bedrijven uit de aardappelketen, waaronder ook het verwerkingsbedrijf Agristo in Harelbeke, zal tijdens een ronde tafel met vertegenwoordigers van de Zuid-Amerikaanse coöperaties, Belgapom, Boerenbond en Trias de horizon afgetast worden naar verdere stappen in de ontwikkeling van deze bedrijven.

Duurzaamheid voor de Belgische aardappelketen

Algemeen secretaris van Belgapom Romain Cools stelde dat de uitbouw van deze samenwerking deel uitmaakt van het project 'samen voor duurzame groei' dat Belgapom heeft opgezet. Immers de relaties in de Belgische aardappelketen, met de medewerkers in de bedrijven, maar ook innovaties via onderzoeksprojecten moeten ontwikkeling van teelt, handel en verwerking in ons land op een duurzame wijze verzekeren. Ook een project rond maatschappelijk verantwoord ondernemen vanuit een beroepsorganisatie kan deel uitmaken van deze aanpak. Het engagement van Belgapom via dit project kan ook de bewondering van andere internationale organisaties en bedrijven wegdragen, zoals bleek tijdens het recente congres rond duurzaamheid van Euppa, de Europese federatie van de aardappelverwerking.

Belgapom-voorzitter Marc Seru concludeerde dat het hartverwarmend is om vast te stellen dat een duurzaam project in de aardappelsector tot zulke mooie resultaten kan leiden. Een samenwerking tussen telers op verschillende locaties in de Andes – de geboorteplaats van de aardappel, maar ook binnen de Belgische aardappelketen en zelfs uitgebreid met organisaties als Rotary hebben het resultaat enkel nog mooier gemaakt. Hij sloot af met een dankwoord aan alle leden van Belgapom voor hun inbreng en steun en in het bijzonder aan Marcel Delamillieure, die als coördinator dit project vanuit Belgapom fungeert.

Voor meer informatie:
Romain Cools, Belgapom
romain@fvphouse.be
gsm : +32 475 328757
www.belgapom.be

Kristof Volckaert, Trias
kristof.volckaert@triasngo.be
tel. +32 2 548 01 28
www.triasngo.be 
Publicatiedatum: