Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Russische militairen verzamelen aan grens Oekraïne

Belgische hardfruit tot 40% goedkoper door boycot

Aan de oostgrens van Oekraïne is een konvooi Russische militairen gesignaleerd. Onder andere tanks en raketinstallaties rolden richting de grens. Amerika houdt voorlopig vast aan de sancties die het land instelde na de annexatie van de Krim. De arealen in Rusland zijn gestegen. Volgens de ramingen wordt er dit jaar op meer hectare aardappelen en groenten geteeld. In Oekraïne daalden de prijzen, vooral door een scherpe prijsdaling van kasgroenten. In België daalden de prijzen voor hardfruit tot 41 procent door de boycot, ook de export viel in het vierde kwartaal van 2014 fors lager uit. De Russische economie toont wisselende beelden, enerzijds kromp de economie vorige maand met 4,3 procent, maar Moody's stelde de verwachtingen naar boven bij. Ook investeert Moskou meer in goud en worden buitenlandse reserves afgebouwd, om bevriezing van de tegoeden te voorkomen. De Russische premier ziet nog volop kansen voor Europese en Russische bedrijven om samen te werken. De EU houdt voorlopig de boot af voor drie voormalige Sovjetrepublieken die aansluiting zoeken bij Europa.

Russische militairen verzamelen aan grens Oekraïne
Een trein met negen tanks zou maandag gesignaleerd zijn in het Zuid-Russische Mateev Kurgan. Van daar reden de tanks verder richting de Oekraïense grens. Enkele dagen eerder was een konvooi gesignaleerd met onder andere raketinstallaties en vrachtwagens zonder kentekenplaten. De Britse krant Daily Mail publiceerde foto's die Russen met smartphones maakten de trein en de tanks. In reactie op een oefening van de NAVO in het noordpoolgebied begon Rusland elders in het land een 'verassingstraining' waar 12.000 militairen en 250 vliegtuigen aan deel nemen.

VS houdt vast aan 'Krim-sancties'
De VS blijven de Krim als onderdeel van Oekraïne zien. Daarom is het land niet van plan de sancties die tegen Rusland zijn ingesteld naar aanleiding van de annexatie op te heffen, ook niet als de Minsk-akkoorden worden uitgevoerd, dat zei woordvoerder van de US State Department Jeff Rathke eerder deze week. De Minsk-akkoorden moeten bijdragen aan een einde voor het conflict in Oost-Oekraïne. Volgens de VS blijven de sancties tegen Rusland tot eind van dit jaar van kracht, omdat het niet mogelijk is om voor die tijd te bepalen of de Minsk-akkoorden uitgevoerd zijn.

Russische economie: wisselende stemming
Het nieuws over de Russische economie is nog altijd overwegend somber. In april kromp de economie met 4,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Volgens economen in Russische media betekent dit dat de crisis nog niet haar dieptepunt heeft bereikt. Dit jaar is de economie met 2,5 procent gekrompen. Ook bankiers spreken hun zorgen uit. De verwachting is dat 2015-2016 twee moeilijke jaren zal opleveren voor de economie als geheel en voor de financiële sector in het bijzonder.
Daar staat tegenover dat de inflatie voor het eerst sinds februari onder de 16 procent uitkwam. Afgelopen week stond de inflatie tussen de 15,8 en 15,9 procent. In januari kwam de inflatie uit op 15 procent, in maart was dat percentage gestegen naar 16. Het Amerikaanse kredietboordelingsbedrijf Moody's heeft de economische verwachting voor dit jaar ook bijgesteld. Moody's raamt de economische groei voor 2015 op -3 procent, dat was een krimp van 5,5 procent. Voor volgend jaar verwacht Moody's een groei van op nul procent, in eerdere verwachtingen sprak het bedrijf over een krimp van 3 procent.

Belgische hardfruit tot 40% goedkoper door boycot
Op verzoek van de Minister van Landbouw onderzocht FOD Economie de prijsontwikkeling van geboycotte producten. In het vierde kwartaal van 2014 lagen de prijzen voor Conference peren 23,7 procent lager, Doyenné du Comice brachten 41,7 procent minder op dan een jaar eerder. Jonagold was 34,5 procent goedkoper. Op exportgebied vertaalde de boycot zich in een daling van 20,6 procent voor peren en 19 procent voor appelen over het laatste kwartaal van 2014 in vergelijking met het vierde kwartaal van 2013. België wil de studie, die ook andere sectoren omvat, gebruiken om bij de Europese Commissie te pleiten voor gunstige maatregelen.

Mogelijk einde boycot Moldavië
De Russische fytosanitaire dienst maakte bekend dat de boycot van Moldavische conserven mogelijk opgeheven kan worden. Moldavië, geen EU-lid, wordt geboycot vanwege de Europese toenadering die het land zoekt. Het Oost-Europese land werd hard getroffen doordat Rusland vorig jaar de grenzen sloot. Nu overweegt Rusland om de grenzen te openen voor blikgroenten en –fruit uit Moldavië.

Medvedev ziet heil in joint ventures met Europa
Ondanks de politieke spanningen en de uitingen daarvan op economisch gebied in wederzijds opgelegde sancties en beperkingen, zijn Europa en Rusland nog altijd grote handelspartners, aldus de Russische premier Medvedev in een interview met Russische media. Zelfs met de huidige handelsbelemmeringen wordt er in totaal voor 400 miljard dollar omgezet in de handel tussen Europa en Rusland, aldus de premier. "Ik denk dat het gemakkelijker en nuttig zou zijn om met de landen waar we nauwe banden mee hebben na te denken over joint ventures," zei Medvedev. De nieuwe bedrijven zouden producten die op Russische grond verbouwd worden kunnen verwerken.

Rusland investeert in goud
Volgens een banier van de Russische Centrale Bank is het land bezig om de goudreserves te vergroten. Goud lijkt een veilige investering zonder politieke risico's. Voor Russische reserves in het buitenland bestaat de dreiging dat die bevroren worden, waardoor het land niet bij het kapitaal kan. Volgens cijfers van de Centrale Bank stegen de goudreserves van 39,8 miljoen troy ounce naar 40,1 miljoen troy ounce. Een troy ounce is de gewichtseenheid die gebruikt wordt voor edelmetalen, er gaan ongeveer 32 troy ounces in een kilo. Ook uit cijfers van het IMF blijkt dat Rusland al langer bezig is met het verstevigen van de goudreserves. Op dit moment zijn de Russische nationale tegoeden in het buitenland nog niet bevroren, maar in het verleden hebben onder andere niet-Russische bedrijven geprobeerd beslag te leggen op tegoeden buiten Rusland.

EU houdt boot lidmaatschap voormalige Sovjetrepublieken af
Vorige week ontmoetten de EU en zes voormalige Sovjetrepublieken elkaar in Riga. Oekraïne, Georgië en Moldavië, drie van de zes landen, hebben serieuze ambities om lid te worden van de EU, maar vooralsnog houdt Europa de boot af. De landen wilden dat de EU lidmaatschap zou beloven en reizen zonder visum mogelijk zou maken, in beide gevallen maakt de EU duidelijk geen overhaaste beslissingen te willen nemen. Europa wil Rusland niet voor het hoofdstoten met verdere uitbreiding naar het oosten. Wit-Rusland, Armenië en Azerbeidzjan, de andere Sovjetrepublieken die deelnamen aan de conferentie, hebben niet de ambitie lid te worden van de EU. Deze landen hebben sterkere banden met Rusland.

Groeiende arealen in Rusland
Volgens een studie van het Russische Novy Vek Agrotecnology, gebaseerd op de nationale statistieken, groeit het aardappelareaal dit jaar met 17,1 procent naar 375.500 hectare. Vorig jaar telde het land nog 320.800 hectare aardappelen. Ook het groenteareaal gaat volgens de statistieken stijgen. Waar vorig jaar het areaal uitkwam op 77.300 hectare, staat de raming voor dit jaar op 124.800 hectare.

Rusland blijft dicht voor Bengaalse aardappelen
Aardappelexporteurs uit Bangladesh houden rekening met een lager volume doordat Rusland vorige maand de grenzen sloot. Russische inspecties troffen een schimmel aan op de aardappelen, waarna een tijdelijke handelsstop werd afgekondigd. Rusland is de belangrijkste afzetmarkt voor de aardappelen, jaarlijks goed voor 40 procent van de aardappelexport. De kans is klein dat op korte termijn de situatie zal veranderen, maar de Bengaalse overheid zegt te werken aan een beter systeem om aan Europese en Russische voorwaarden te voldoen.
Polen investeert in handelsrelatie met Slowakije
Om de Poolse export naar Slowakije te bevorderen ontmoetten Poolse exporteurs en Slowaakse handelaren elkaar tijdens een conferentie eerder deze maand. "We zoeken nieuwe markten, daarom willen we de Slowaken van onze kwaliteit overtuigen," zei Miroslaw Maliszewski, voorzitter van de Poolse fruittelersorganisatie. "Ik ben er van overtuigd dat dankzij de goede contacten die we gelegd hebben, de Slowaakse markt op korte termijn open zal gaan voor meer Poolse producten."

Goedkope kasgroenten drukken prijzen Oekraïne
In de week van 16 tot 22 mei is het prijspeil voor AGF in Oekraïne met 6,9 procent gedaald. Belangrijkste bijdrage aan de daling werd geleverd door kasgroenten, dat meldt FruitInform. De prijzen voor komkommers zouden in een week tijd meer dan gehalveerd zijn en ook tomaten brengen minder op. Traditionele groenten werden 6,4 procent duurder, ook voor fruit stegen de prijzen met 6,1 procent. Peen, kool en aardappelen blijven duur. De aardbeienprijzen kelderden van 5,70 euro per kilo naar 1,10 euro per kilo. Appelen, citroenen en bananen werden juist duurder.

Duitse parlementariër mag Rusland niet in
De Duitse parlementariër en partijgenoot van Angela Merkel, Karl-Georg Wellmann, wilde afgelopen weekend een bezoek brengen aan Moskou in zijn functie als voorzitter van de German-Ukraine Parliamentary Group. Karl-Georg werd echter op het vliegveld bij de douane tegengehouden. Na enkele uren wachten, kreeg de Duitser te horen dat hij het land niet in mocht.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.