Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Keniaanse peperexport naar de EU in gevaar

De peperexport uit Kenia naar de Europese Unie (EU) riskeert een verbod nu een nieuwe en dodelijke plaag ravage heeft aangericht in verschillende delen van het land. Telers in pepergebieden van centraal Kenia, Naivasha, Athi River, Kitengela en Isinya hebben alarm geslagen na de uitbraak van de Afrikaanse fruitmot (FCM).

Volgens wetenschappers is er geen kruid gewassen tegen het beestje. De nieuwe dreiging heeft eerder al paprikaproducten uit Oeganda verbannen uit de EU-markt. Volgens Samuel Kagumba, een sanitaire en fytosanitaire consultant, vormt de fruitmot een groot gevaar voor de Keniaanse grip op de versmarkt in Europa. "Wat in Oeganda gebeurd is, kan ook hier gebeuren," stelt hij.

Importeurs uit de EU eisen dat alle producten geïnfecteerd door de mot, moeten worden verboden. Kagumba dringt er bij het ministerie van landbouw op aan om een nationale surveillance uit te voeren. Dit om de geografische verspreiding van deze dodelijke plaag vast te stellen.

De mot (thaumatotibia) is overgestapt van citrus naar peper en er wordt gevreesd dat de plaag zich zou kunnen uitbreiden naar rozen. Volgens deskundigen van de overheid en de Fresh Produce Exporters Association of Kenya (FPEAK) is er nog geen behandeling voor de plaag. Francis Wario van FPEAK waarschuwt dat de sector een schade zou kunnen oplopen van zo'n 64 miljoen euro.
Publicatiedatum: