Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Minder import vanuit Argentinië en Chili

Spanje: torenhoge uienprijzen en tekort aan grote maten

Het nieuwe Spaanse uienseizoen startte in mei in Andalusië, waar zo'n 80% van de totale productie van het land vandaan komt. Begin mei waren ook de eerste bosuien uit Murcia en Valencia op de markt. De oogst 2014/2015 is er één om snel te vergeten, omdat de gemiddelde prijs niet kostendekkend was voor de productiekosten.

Torenhoge prijzen
Tot nu toe heeft de oogst aanzienlijk hogere prijzen laten zien voor bosuien als gevolg van een tekort aan grote exemplaren. "De kwaliteit is over het algemeen steeds erg goed, maar we zijn er nog niet achter waarom er in alle gebieden zo'n tekort is aan exemplaren boven maat 80. Ik kan niet zeggen dat het aan het weer ligt, omdat er sprake is geweest van normale temperaturen en regenval", aldus Alfonso Motes, directeur van de Spaanse Vereniging van exporterende uientelers, ACEC. "Tot dusver is het zichtbaar in de prijzen, die torenhoog zijn ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar."

Het gebrek aan grote maten is ook van invloed op de uitvoer. Volgens cijfers van de ACEC werd er in de week van 4 tot 9 mei een hoeveelheid van 1.380.000 kilo bosui geëxporteerd. Dat betekent zo'n 400.000 kilo minder dan in dezelfde week 2014 toen 1.70.000 kilo uitgevoerd werd. "In antwoord op het tekort hebben grote Spaanse ketens binnenlandse bosui op de markt gebracht in plaats van te importeren uit andere landen, bijvoorbeeld Nederland." 

Bovendien, benadrukt Alfonso, komen er dit jaar kleinere volumes vanuit het Zuidelijk Halfrond, met name Argentinië en Chili, naar Europa. Spanje moet deze leegte overbruggen totdat Nederlandse uien (met een grote maatvoering) op de markt komen. "We wachten nu af hoe de Ciudad Real oogst zal verlopen, die meestal aanvangt in de tweede week van juni en die prijzen zou moeten laten dalen. Tot die tijd zal de stijgende trend voortgezet worden.

Afname areaal

De Medio Grano oogst gaat door in juni en juli: De Grano oogst zal starten in augustus en duren tot eind oktober. "Er gaan geruchten dat er een totale afname van het areaal van zowel de Grano als de Medio Grano is van 10% tot 15%, aldus Alfonso Tarazona

Voor meer informatie:
Alfonso Tarazona
A.C.E.C.
T: +34 964517409
acec@acec.info
Publicatiedatum: