Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

44 meter hoog automatisch diepvriesmagazijn voor Agristo

Egemin Automation gaat voor Agristo, Belgisch producent van diepgevroren frieten, een nieuw automatisch diepvriesmagazijn bouwen op de productiesite in het Oost-Vlaamse Nazareth. De investering moet de groei van Agristo ondersteunen. Het nieuwe hoogbouwmagazijn wordt 44 meter hoog. Daar zullen acht magazijnkranen instaan voor de automatische opslag van diepgevroren frieten.

Met 15 opslagniveaus en 8 kraangangen is er plaats voor 24.000 pallets of 17.000 ton diepgevroren frieten. In 2012 mocht Egemin al een gelijkaardig project uitvoeren voor Agristo in het Nederlandse Tilburg. De oplevering van het diepvriesmagazijn in Nazareth is voorzien in maart 2016.


Locatie Tilburg

Het diepvriesmagazijn komt naast de bestaande fabriek. Egemin Automation staat in voor de silobouw van het magazijn en een volledig conveyorsysteem met palletliften en kranen voor alle logistiek van en naar het magazijn. Egemin zorgt ook voor de installatie en aansturing van de softwaresystemen.

De siloconstructie van het magazijn is speciaal ontworpen om duurzaam om te springen met energie. De acht automatische palletkranen zijn voorzien van een intern energierecuperatiesysteem. De energie die vrijkomt tijdens het dalen en afremmen van de kraan, wordt intern gerecupereerd en gebruikt voor een andere kraanbeweging zoals het heffen en rijden. Daardoor zullen de kranen tot 20% energie kunnen besparen.

"Daarnaast vroeg Agristo ons om de gebruikte technieken zo eenvoudig mogelijk te houden", aldus Marcel Spruijt, sales manager bij Egemin Automation. "Hoe minder complex, hoe betrouwbaarder de installatie en hoe minder eventuele storingen. Daardoor vermijdt de diepvriesproducent om hun mensen binnen de magazijnomgeving te brengen. Daar is de temperatuur immers steeds rond -25 graden en wordt de zuurstofgraad geregeld om brand te voorkomen."

Agristo produceert dag en nacht met een logistieke dienst die 16 uur per dag werkt, gedurende vijf dagen. Daardoor ontstaat een grote buffer die men snel weg moet kunnen krijgen. "De productie levert 120 pallets per uur. Onze installatie kan er het dubbele uitvoeren", vertelt Spruijt. "Dat kan onder andere doordat Agristo opteerde om acht kranen te installeren in het magazijn. Zo kunnen ze de vrachtwagens meteen beladen en vermijden ze dat die teveel tijd verliezen met wachten."

Geen exacte kopie van Tilburg.
"In Tilburg is het project heel succesvol verlopen en draait alles naar tevredenheid van de klant", vertelt Marcel Spruijt. "Nazareth wordt geen exacte kopie, maar een verbeterde versie van het magazijn in Tilburg. Het zal vier meter hoger zijn en de pallets worden nog efficiƫnter opgeslagen."

Beelden in hoge resolutie zijn te vinden op deze link. Bekijk hieronder een video van Agristo's diepvriesmagazijn in Tilburg.

Publicatiedatum: