Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Russische importeur over impact handelsstop

Noodzaak nieuwe handelsrelaties na boycot

De Russische boycot heeft de handelswijze van Russische importeurs veranderd. Noodgedwongen moesten zij op zoek naar nieuwe leveranciers. "We hebben relaties opgebouwd met Chili, Argentinië en enkele Afrikaanse landen," vertelt Mohammed Mohammedli, General Manager van Akhmed Fruit Company. "Zomerfruit importeren we vooral uit Servië." Daarnaast zou Turkije de situatie volledig willen benutten.

"Veel programma's in Rusland gaan door en boeken elke maand vooruitgang. En natuurlijk doen China en Pakistan hun best om de geboycotte producten te vervangen."

De consequentie van de omschakeling naar zuidelijke landen is dat er een tekort dreigt. "Dat betekent dat prijzen in Rusland erg hoog zullen zijn, zeker voor kersen en ander steenfruit. Producten als abrikozen of perziken worden geïmporteerd uit Israël, Turkije en Egypte." Ook voor appelen, peren en druiven moeten nieuwe leveranciers gevonden worden.


Mohammed Mohammedli, General Manager van Akhmed Fruit Company vertelt over de situatie in Rusland.

Grotere importeurs importeren, net als Akhmed Fruit, meer tropisch fruit en exoten rechtstreeks uit landen als Mexico en Brazilië. Onder andere meloenen, ananas, limes, mango, lychees en carambola worden direct geïmporteerd. "In de zomer worden de Braziliaanse meloenen vervangen door fruit uit Kazachstan en Turkije."

Daarnaast is de Russische markt ook veranderd. Producten met een lage kwaliteit worden niet meer geaccepteerd. "In plaats van vijf kilo fruit van lage kwaliteit, kopen huishoudens nu liever 1 of 2 kilo topkwaliteit. Dus als een product een kleine afwijking of een vlekje heeft, krijg je daar niet eens de transportkosten meer voor terug."

Voor groenten is de situatie normaal. "We importeren uien en aardappelen uit Egypte, kool uit Iran en Turkije en sla wordt ook veel in Rusland geteeld. Daarnaast hebben we binnenlandse uien en aardappelen en eind juni wordt 90% van de import vervangen voor Russisch product."

Kool, geïmporteerd uit Kazachstan, Turkije en Iran brengt 80 tot 85 cent per kilo op. Voor de boycot werden aardappelen, uien en kool geïmporteerd uit Nederland, wat een verschuiving opleverde binnen de retail. "Die konden de producten niet meer importeren en klopten bij ons aan."

Tot slot roept Mohammed beide partijen in het conflict op om zich in te spannen om de politieke problemen op te lossen, zodat de grenzen weer open kunnen. "We hopen dat we dan weer kunnen importeren uit Griekenland, zodat we onze klanten beter kunnen beleveren."

Meer informatie:

Akhmed Fruit Company
Mohammed Mohammedli
tel. +7 921 941 22 31
+7 921 941 22 31
skype: mohammedli-1
mohammed.afc@gmail.com
Author: Yzza Ibrahim / Juan Zea Estellés
Publicatiedatum: