Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Polen: Lage voorraad drijft appelprijs op

"De toename van de appelprijs in Polen aan het eind van het seizoen is wellicht het gevolg van een aanzienlijke afname in de aanvoer. Hoewel WAPA beraamt dat op 1 april de voorraad appelen in Polen 1,4% groter was, wijst de sterke prijsstijging er juist op dat zij feitelijk een stuk lager is dan die in het voorafgaande jaar, "zegt Mariusz Dziwulski, analist bij BGZ.

Terwijl hij bevestigt dat de uitvoer van appelen met iets meer dan 15% is afgenomen, heeft een aanzienlijk deel van de appelen geprofiteerd van de ontwikkelingen op de binnenlandse markt. Door middel van programma's gericht op het terugtrekken van een deel van de productie met als doel grotere volumes voor verwerking te gebruiken en vanwege de stijgende vraag op de binnenlandse markt," legt de expert uit.

Vanaf het begin van het embargo, spant men zich al in om een deel van het fruit van de markt te halen. Als onderdeel van het mechanisme om "tijdelijk uitzonderlijke steun te bieden aan AGF telers", heeft de Europese Commissie € 82 miljoen toegekend om telers van appelen en peren tegemoet te komen om zodoende de impact van het embargo te verzachten.

Bovendien werd begin 2015 een ander CAP mechanisme ingevoerd: "Verdere tijdelijke steun aan AGF telers," wat Poolse telers in staat stelt om meer dan 150 ton appelen en peren kosteloos terug te trekken gedurende de periode van 16 februari 2015 tot en met 30 juni 2015.

Daarbij werden grotere volumes appelen naar verwerkende industrieën verscheept. "Tussen september 2014 en februari van dit jaar nam de productie van diksap (voornamelijke van appelen) in het land met 40.000 ton toe, hetgeen betekent dat de verwerkende sector zo'n 200.000 ton meer appelen heeft verwerkt dan het jaar ervoor, "voegt Mariusz Dziwulski toe.

Het verbruik op de binnenlandse markt is ook toegenomen. Appelen hebben als product aan populariteit gewonnen na de invoering van het Russische embargo. Waarbij lage prijzen de verkoop in de eerste helft van het seizoen omhoog dreven.

Publicatiedatum: