Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VK, Duitsland en Nederland belangrijkste afzetmarkten

Poolse blauwe bessen doen het goed op exportmarkten

Irenaeus Komorowksi is voorzitter van de telersvereniging van blauwe bessen in Polen. Volgens hem zijn het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland de grootste afzetmarkten: "Interesse in de blauwe bessen is groot en ons fruit is een merk op zichzelf." Desondanks voorzien de telers problemen in het komende seizoen. Het Russisch embargo kan de omzet verminderen.

"Ik heb de gevolgen vorig jaar juli zelf ondervonden. Toen startte ik het seizoen met export naar Rusland. Na de boycot trokken grote afnemers zich terug. Normaal gezien zou het fruit goed verkocht zijn, maar het gaat duidelijk bergafwaarts wanneer je klanten verliest. Uiteindelijk gaat dit ook ten koste van het prijsniveau," aldus Irenaeus.

"In de aanloop en de afwikkeling van het seizoen zijn de prijzen meestal goed en wanneer de verkoop stilvalt, kan het fruit opgeslagen worden in koelcellen voor ongeveer 3 weken. Wat dat betreft zitten we in een betere situatie dan bijvoorbeeld aardbeientelers. Zij moeten het fruit direct na de oogst verkopen, veelal in het instabiele oosten van Europa."

Qua opbrengst was 2014 aan goed jaar. "Er werd 20 tot 50% meer verwacht dan een jaar eerder. In het begin waren de prijzen naar tevredenheid maar daarna zakten ze voor enige tijd naar het minimumniveau. Dit had in zekere mate ook te maken met de Russische boycot."

Het is lastig om iets te zeggen over het komende seizoen. "Tot nu toe hebben we geen last gehad van vorst en het fruit groeit goed. Daaruit kunnen we opmaken dat we een goede opbrengst kunnen verwachten. Koude dagen en nachtvorst kunnen de planten echter alsnog aantasten en de opbrengst verminderen." aldus de expert.

"Om dit te voorkomen kan de bloesem verwijderd worden. Telers die dit uitdunnen nalaten, kunnen volgend seizoen problemen verwachten met de groei van het fruit en de bloesem."

Het grootste deel van de in Polen geteelde blauwe bessen wordt geƫxporteerd. Volgens prognoses gaat 80% tot 90% van de oogst naar het buitenland.


Publicatiedatum: