Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
zelfde volume als vorig jaar verwacht

Pools aardbeienseizoen start twee weken later

"In Polen belooft de aardbeienoogst goed te worden dit jaar, maar de uiteindelijke productie zal afhankelijk zijn van het weer", aldus Janusz Andziak, directeur van de vereniging van aardbeientelers. De op het land geteelde aardbeien zullen over ongeveer twee weken op de markt komen.

Volgens Andziak zal het volume van de oogst gelijk zijn aan dat van voorgaande jaren. Hij voegt er aan toe dat de vorst in mei weinig invloed gehad heeft op de velden, maar dat langdurige regenval tot een afname van de oogst zou kunnen leiden. In de komende dagen kan de regen geen schade aanrichten omdat de planten pas net in bloei staan.

Twee weken later
Volgens het Instituut voor Agrarische Economie en Voedingseconomie bedroeg in 2014 de aardbeienproductie 197 ton ten opzichte van 192 ton in het jaar daarvoor. Andziak legt uit dat het tamelijk koude weer van dit moment de oogst met zo'n twee weken zal vertragen. Nu zijn er alleen onder plastic geteelde aardbeien verkrijgbaar.
Voor wat betreft de prijs zegt hij dat telers een lage prijs verwachten maar tegelijkertijd hopen dat de goede kwaliteit van het fruit ook goede verkopen zullen garanderen, ook op de export markt.

Prijsniveau nog niet te voorspellen

IAFE expert, Bozena Noseckiej, vertelt dat het momenteel erg moeilijk is om het prijsniveau van de aardbeien te voorspellen. Er hangt veel af van het weer en de daadwerkelijke geoogste volumes ofschoon het belooft een goede oogst te worden.

Bedrijven die gespecialiseerd zijn in de verwerking, laten echter weten dat zij nog over ruime voorraden diepvriesaardbeien beschikken en zodoende zullen zij niet bereid zijn een hoge prijs te betalen. De prijzen van diepvriesvoedingsmiddelen en -sappen zijn ook gedaald sinds januari, wat geen goed teken is, "legt Noseckiej uit. Ongeveer 80% van de diepvriesvoedingsmiddelen en -sappen zijn bedoeld voor de export.

Ze voegt hier aan toe dat de prijs van aardbeien de laatste twee jaar laag is geweest, beneden de productie kosten: als gevolg hiervan hebben een aantal telers waarschijnlijk besloten om hun oogst weg te doen. IAFE berekeningen tonen aan dat voor een winstgevende prijs, telers 3 Zloty (€ 0,72) per kilo dienen te krijgen. In 2014 was de gemiddelde prijs voor voor diepvriesaardbeien 2.5 Zloty (€ 0,60): in 2013 3 Zloty (€ 0,72) per kilogram en in 2012 stond deze op 4.6 Zloty (€ 1,11) per kilo.

Noseckiej merkt op dat er beperkte mogelijkheden zijn voor de consumptie van dit fruit en het kan ook niet worden opgeslagen, waardoor de export ervan nog belangrijker is. In 2014, bijvoorbeeld, ging 5000 ton naar de Russische markt die nu gesloten is als gevolg van het embargo. In totaal exporteerde het land 20.000 ton aan fruit met een waarde van € 23,7 miljoen. 

Publicatiedatum: