Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
van bepaalde rassen is 80% van de oogst verloren

Valencia verwacht dalende citrusvolumes door hitte

De ongewoon hoge temperaturen, waar Valencia in mei mee te kampen heeft, hebben een ongunstige invloed op de groei van bijna alle gewassen, waaronder citrus, dat als gevolg van de extreme hitte al ernstige problemen met de afname ondervond. De droogte waar de bomen aan bloot staan, bemoeilijkt de fysiologische ontwikkeling van de plant en verhindert het normale bloeiproces. Gezien de huidige extreme omstandigheden werpen de bomen grote volumes onrijp fruit af.

Aanzienlijke afname
De technische dienst van de telersvereniging in Valencia (AVA-ASAJA) bevestigt dat enorme volumes van deze onvolgroeide citrus afgeworpen worden. Deze zouden eigenlijk onderdeel uitmaken van de toekomstige oogst. Vandaar dat de volumes in het nieuwe citrusseizoen een aanzienlijke afname zullen laten zien. Omdat het noodzakelijk is eerst de ontwikkeling van de bomen de komende weken te analyseren, is het nu nog te vroeg om een kwantitatieve inschatting te maken, hoewel in bepaalde gebieden en onder bepaalde variëteiten tot 80% van de oogst verloren kan zijn gegaan.

Vroege mandarijnen
Vroege mandarijen, met name rassen zoals Marisol, Clemenrubi en Oronules, en die binnen de Satsuma-familie, zullen een zware terugval in productie laten zien. Dit is een zware klap voor de duizenden gedupeerden omdat in het geval van citrus, de verzekering de schade van dergelijke weersomstandigheden pas vergoedt vanaf 1 augustus. Vanwege de ernst van het probleem heeft AVA-ASAJA Enesa, het overheidsbureau dat zich bezighoudt met landbouwverzekeringen, gevraagd om voor de huidige weersextremen, de gecontracteerde periode uit te breiden.

Gezien het feit dat telers geen mogelijkheden hebben om het afwerpen van fruit te verzekeren, stelt Cristobál Aguado, directeur van AVA-ASAJA, dat het noodzakelijk is dat de overheid zich meer gaat bemoeien met de situatie en hulp- en compensatiemaatregelen treft door middel van speciale kredietlijnen of door fiscale regelingen.

Ook kaki en druiven geraakt
Bovendien is citrus niet het enige gewas dat nadeel ondervindt van de hoge temperaturen. Kaki's en druiven hebben ook problemen en de van regen afhankelijke gewassen hebben zware schade opgelopen. In het geval van kaki's gaat de verzekeringsdekking in per 1 juli. Dus het fruit dat tot nu toe beschadigd is, wordt niet gedekt, terwijl voor de andere genoemde gewassen verzekeringen de schade wel zullen vergoeden.

Publicatiedatum: