Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
EU keurt 20% Bulgaarse compensatieaanvragen goed

Medvedev: beslissing opheffen boycot in augustus

De Russische premier Medvedev bevestigde nogmaals dat de beslissing over de boycot in augustus genomen zal worden en ook afhankelijk is van de positie die Europa inneemt. Volgens de Russische fytosanitaire dienst zijn er pogingen gedaan om over de boycot te onderhandelen, maar houdt Europa de boot af. De EU keurde ongeveer 20% van de Bulgaarse compensatieaanvragen goed. Er werden claims met een waarde van 1,4 miljard euro ingediend, maar er wordt nog geen 400.000 euro uitgekeerd. Rusland hield zachtfruit tegen en vermoedt dat er fraude is gepleegd met de documenten. Egyptisch citrus werd geweerd vanwege de aanwezigheid van een fruitvlieg in de sinaasappelen.

Noorwegen grootste gasleverancier West-Europa

Noorwegen heeft de koppositie als gasleverancier van West-Europa overgenomen van Rusland. In het eerste kwartaal exporteerde het Scandinavische land 29,2 miljard kubieke meter gas (mkm) naar West-Europa. Rusland exporteerde 20,29 mkm. Dat blijkt uit cijfers van Gazprom. Deze trend werd eind vorig jaar ingezet. Oost-Europese landen zijn niet meegenomen in deze cijfers. De trend kent twee oorzaken. Enerzijds is het een succesvolle poging van Europa om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Anderzijds zijn er bedrijven, die met de dalende olieprijs in het achterhoofd, speculeerden op een dalende gasprijs in Rusland later dit jaar. Volgens de EU is Rusland nog altijd de grootste leverancier aan de Unie, maar neemt het aandeel wel af. Ruslands aandeel in de import daalde van 43 naar 42 procent. Het volume daalde met 10 procent. Noorwegen daarentegen zag het importaandeel stijgen van 34 naar 38 procent.

Medvedev: beslissing opheffen boycot in augustus
De Russische premier zei nogmaals tegen het Russische persbureau TASS dat er de beslissing over de boycot niet voor augustus genomen wordt. In augustus beslist het land of de boycot uitgebreid, aangepast of opgeheven wordt. "We nemen deze beslissing vanuit nationale belangen," aldus Medvedev. "We werden gedwongen deze maatregelen te nemen door acties van buurlanden en handelspartners, dus het is ook afhankelijk van de beslissing die zij nemen." Volgens de premier pakken de maatregelen positief uit voor Rusland om het binnenlands potentieel te ontwikkelen.

Onderhandelingen Europa lopen vast
Vorige week ontkende Rusland dat er onderhandelingen gevoerd werden met de EU over de boycot. Nu komen berichten naar buiten waarin het hoofd van de Russische fytosanitaire dienst, Sergey Dankvert, zegt dat de onderhandelingen zijn opgeschort. Er zouden verschillende pogingen gedaan zijn om tot een oplossing te komen, aldus Dankvert tegen FruitNews. Volgens Dankvert wil de EU niet praten met Rusland. De lidstaten zouden wel interesse hebben in onderhandelingen, maar verwijzen naar Brussel. Volgens de Russische inspectie zou ongeveer 20 procent van de Griekse, Hongaarse en Cypriotische bedrijven die voor de boycot mochten exporteren mogelijk toegang krijgen tot de Russische markt. Na nieuwe inspecties zou dit aantal kunnen stijgen.

EU keurt 20% Bulgaarse compensatieaanvragen goed
Bulgaarse groenten en fruittelers kunnen volgens de vicepremier Tomislav Donchev van het land een totale compensatie van 398.000 euro van de EU tegemoet zien. Bulgarije diende claims in met een waarde van in totaal 1,4 miljard euro, maar de EU keurde ongeveer een vijfde van de aanvragen goed. De Bulgaarse export naar Rusland kwam vorig jaar uit op 527 miljoen euro, 2,4 procent van de totale export. In de eerst maanden van dit jaar zou de export met 7 procent gedaald zijn. De export naar Rusland ligt 35 procent lager.

Rusland vermoed zachtfruitfraude
De Russische autoriteiten verwachten fraude met certificaten van 14 ton zachtfruit. De partij blauwe bessen, aardbeien, bramen en frambozen, afkomstig uit Mexico en Marokko, is gestopt aan de grens. In totaal gaat het om 9,3 ton aardbeien, 2,24 ton blauwe bessen, 1,8 ton frambozen en 330 kilo bramen. Het fruit werd ingevoerd vanuit Tsjechië via Wit-Rusland. Volgens Rusland komen nummers op de documenten niet overeen en worden verschillende volumes gebruikt op de documenten.

Egyptische sinaasappels geweerd vanwege Mediterraanse fruitvlieg
De Russische autoriteiten hebben een partij van 893 ton sinaasappelen uit Egypte geweerd nadat de autoriteiten de Mediterraanse fruitvlieg tussen het citrus aantroffen. Het fruit was via de haven aan de Zwarte Zee Novorossiysk het land binnengekomen. Hoewel het fytosanitaire certificaat in orde was, trof de Russische fytosanitaire autoriteit in 120 ton sinaasappelen larven van de fruitvlieg aan.

Egyptische exporteurs verwachten geen exportgroei Rusland
De voorzitter van de Egyptische Agriculture Products Export Council (APEC) Ali Eissa verwacht niet dat de export naar Rusland zal groeien, dat vertelde hij in de nationale krant Daily News Egypt. Volgens de voorzitter ligt de oorzaak bij de devaluatie van de roebel en een dalende koopkracht in Rusland. Volgens APEC importeert Rusland niet dezelfde producten die uit Europa geboycot worden. Vertragingen in levering en het uitgebreide inspectieproces zou volgens handelaren een belangrijke obstakel zijn voor de handel, anderen zien marktschommelingen als de belangrijkste uitdaging. Een laatste uitdaging is de transporttijd van 20 tot 40 dagen van Caïro naar Moskou. Volgens Egypte zou er onderhandelt worden met Rusland om het proces te versnellen.

Egyptische regering: export naar Rusland in 2014 +22%
Volgens cijfers die de Egyptische Minister van Industrie en Handel bekendmaakte is de export naar Rusland in 2014 met 22,3 procent gestegen. Rusland importeerde voor 5,5 miljard dollar in 2014, een jaar eerder was dat nog 3 miljard dollar. Volgens de cijfers van het ministerie steeg de export van verschillende producten fors, voor AGF zijn de cijfers: aardappelen +144,8%, diepvriesgroenten +900%, fruit +823.1%.

Rusland en Vietnam sluiten handelsakkoord
Rusland en Vietnam hebben overeenstemming gehaald over een eerste versie van een handelsakkoord tussen de Euraziatische Economische Unie (EEU) en Vietnam. Vietnam is het eerste land dat een akkoord sluit met de Unie, die bestaat uit Wit-Rusland, Armenië, Kazachstan, Kirgizië, Tajikistan en Rusland.

Syrische citrusexport heeft niet gewenste resultaat
Volgens de directeur van de Syrian-Russian Business Council, Samir Hassan, heeft de export van citrus naar Rusland niet aan de verwachtingen voldaan. De export ondervond verschillende obstakels. Syrië exporteerde twee partijen, de eerste van 27 containers en de tweede van 49 containers. In beide gevallen was er onvoldoende voorbereiding van het proces, van oogst tot transport en er waren betalingsproblemen. Vorig jaar oktober kondigde het land nog aan 15 tot 20 ton citrus te willen exporteren.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.