Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rusland goed voor 14% van totale export

Zomerfruittelers Valencia bezorgd om afzet 22.000 ton steenfruit

Telersvereniging La Unió de Llauradors maakt zich grote zorgen over de invloed die de Russische boycot kan gaan hebben op de afzet van 22.000 ton zomerfruit (perziken, nectarines, abrikozen en pruimen) uit Valencia. In 2014 was er een export naar Rusland ter waarde van € 23 miljoen.

Hierbij dient opgemerkt te worden dat de Russische boycot plaatsvond toen het seizoen bijna voorbij was en daardoor maar weinig te merken was. Voor het huidige seizoen zijn zomerfruittelers erg bezorgd. Bovendien maken ze geen aanspraak op CAP subsidies.

14% van totale export
In 2014 bedroeg de export van zomerfruit uit Valencia 14% van het totaal. Gedurende de voorbije drie jaar (2012, 2013, 2014) is het transport van zomerfruit naar de Russische markt toegenomen tot 67 miljoen kilo, 16% van het totale geëxporteerde volume, met een waarde van € 73 miljoen, 15% van de totale export.

Volgens La Unió is er niet alleen het probleem dat de regio geen zekerheid heeft dat zo'n groot volume fruit uitgevoerd mag worden maar bestaat ook de kans dat overige markten verzadigd raken wat een ongunstige invloed heeft op de telersprijzen.

Geen maatregelen
La Unió legt uit dat men in een uiterst moeilijke positie verkeert, die een passende vergoedingenregeling vereist voor de verliezen die geleden worden. De huidige EU-maatregelen garanderen subsidies voor het terugtrekken van citrus, dat zijn quotum al bereikt heeft. Dat geldt ook voor groenten en peren, maar er bestaan geen specifieke maatregelen betreffende zomerfruit, waarvan het seizoen nu begint. "Het is niet logisch om verschil te maken tussen telers van verschillende gewassen en dat telers uit Valencia op moeten draaien voor een situatie die geheel en al te wijten is aan een politiek conflict,"zegt Ramón Mampel, algemeen secretaris van La Unió. 

De landbouwvereniging bevestigt tevens dat de EU het afgelopen jaar niets ondernomen heeft om weer toegang te krijgen tot de Russische markt en vraagt zich af waarom het de boycot niet is verworpen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). "Een jaar is voorbijgegaan zonder enige geschikte oplossing voor de telers, "zegt Mampel.

In het kader hiervan heeft La Unió, door middel van haar overheidsorganisatie, Unión de Uniones, gevraagd om een ontmoeting met het algemeen bestuur van de Europese landbouwcommissie, waar de situatie die ontstaan is als gevolg van het Russische veto besproken kan worden, om zo tot werkbare compensatiemaatregelen te komen die de markten weer stabiel maken en gunstig zijn voor telers en anderen die hun producten terug moeten trekken.
Publicatiedatum: