Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stijging Franse tomatenproductie

Het aanbod is sinds het begin van het Franse tomatenseizoen gedaald, ondanks de stijging van de oogst. Het aanbod bestaat voornamelijk uit importproducten. De daling wordt veroorzaakt door de toenemende vraag van de consument als gevolg van het zachte en zonnige weer.

Het aanbod bestaat grotendeels uit trostomaten, waarvan de productie in verwarmde kassen stijgt. Dit is de meest effectieve vorm van productie. De oogstoppervlakte is gestegen met 8% ten opzichte van vorig jaar. Productie van de "traditionele" soorten zoals Coeur de Boeuf en Noire de Crimée namen ook toe dit jaar.

De productieoppervlakte is gedaald met -3% tot 2.250 hectare. Dat is 20% onder het gemiddelde van 2010-2014. De kasproductie daalde het meest. De koude kassen kenden een daling van 10% in een jaar, terwijl de verwarmde kassen slechts met 1% zijn gedaald.

Inmiddels is de productie met 2% gestegen ten opzichte van 2014 en het gemiddelde van 2010-2014. Het zal naar verwachting 591.300 ton bedragen. Het rendement blijft toenemen en kent een stijging van 11% ten opzichte van het 2010-2014 gemiddelde. De oogsttoename is vanaf de start van het seizoen begonnen. De productiepiek zal naar verwachting in juli plaatsvinden, net voor de seizoensgebonden daling in herfst begint.

In 2013 produceerde Italië 35% van de Europese tomatenproductie, gevolgd door Spanje met 25%, Portugal 8%, Griekenland 7%, Nederland 6% en in Frankrijk 5%. De resterende 14% komt uit andere landen. Bretagne is de belangrijkste productieregio in Frankrijk met gemiddeld 37% van de nationale productie gedurende het jaar.

Publicatiedatum: