Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
William Nannes, Beemsterboer:

"Meer vraag naar uien uit Afrika door Ramadan"

Tholen - Bij de boeren wordt momenteel tot 25 cent gegeven voor de uien. "Maar dat komt niet echt overeen met de huidige baalprijs. Blijkbaar verwachten inkopers dat de prijs op termijn verder gaat stijgen", concludeert William Nannes van J.P. Beemsterboer Food Traders. "Hoeveel partijen er nog vrij zijn, blijft lastig inschatten, maar het aantal vrije partijen neemt wel hard af. De uien groeien niet hard door het koude voorjaar en dat zorgt voor de nodige stemming in de markt. En de grootste gokkers blijven traditioneel het langste over."

Beemsterboer richt zich puur op de afzet buiten Europa en daar is de vraag volgens William niet al te groot. "Er is veel naar Brazilië gegaan, maar dat volume neemt nu af. We zitten toch later in het seizoen en je hebt dan toch het risico van slijtage als de uien daar aankomen. Bovendien komt er meer eigen oogst op de markt. Daarentegen begint Afrika wel meer te vragen. De Ramadan zit er aan te komen en daardoor ontstaat er in landen als Mauritanië en Ivoorkust de nodige vraag, al is er in de omliggende landen ruim voldoende eigen oogst."



"Bij de boer heeft de stemming er het hele seizoen al ingezeten. We wisten dat we de afzet naar Rusland zouden missen, maar eigenlijk moet je met Rusland nooit rekening houden. Daarbij is er het hele jaar in Europa een grote afzet geweest. Kennelijk zijn de oogsten in Oost-Europa tegengevallen, want er is best vraag en een grote export geweest. Gelukkig hebben we dit jaar een goede kwaliteit uien. Natuurlijk ontstaat er in deze tijd van het jaar wat slijtage, maar de kleur zit er nog goed op."

Typerend voor de laatste jaren is volgens William dat de prijsstijgingen in de uien worden geïnitieerd door de koopmomenten van de verpakkers. "Komt er even meer vraag, dan gaan al de verpakkers de boer op en lopen er door het land gelijk veertig commissionairs in de rondte. Krijgt een boer er een paar op het erf, dan heeft hij het gelijk hoog in de boom. Ik ben erg benieuwd hoe de markt zich de komende weken ontwikkeld. De marktprijs is nu al een kwartje, maar het wordt voor de Afrikaanse afnemer wel duur. Wij leveren nu al sjalotten als alternatief voor de drielingen, want die zijn goedkoper en beter op het moment. Als we naar de 30 cent gaan, verwacht ik meer alternatieven op de markt."

Voor meer informatie:
William Nannes
J.P. Beemsterboer Food Traders
+31 226396408
wnannes@beemsterboer.nl
www.beemsterboer.nl