Volgens Athanassios Molassiotis, assistent professor aan de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki, wordt het Griekse kersenseizoen gekenmerkt door een toename in volume en een relatief late oogst. Het grotere volume is volgens hem te danken aan meer aanplantingen in delen van Noord Griekenland. Hierdoor kan Griekenland de komende jaren uitgroeien tot de zesde of zevende producent van kersen ter wereld. De late oogst verschilt per gebied door de lokale weersomstandigheden.
Rusland behoorde tot de grootste exportbestemming voor Griekse kersen. De boycot berokkent de telers veel schade. Molassiotis: "Door de crisis en de hoge productiekosten is de kers eigenlijk te duur voor de thuismarkt."
Het opheffen van de boycot zou erg goed uitpakken voor de Griekse kersentelers. Maar vooralsnog zullen ze zich moeten focussen op het bewerkstelligen van de kwaliteit en de export van vroege oogst. "Griekse exporteurs kijken naar nieuwe markten om Rusland te vervangen. De markt in West-Europa blijft hoe dan ook belangrijk voor ons." aldus de Griek.
Meer informatie: