Nieuw smaakmodel Galia-meloen in gebruik genomen
Dit nieuwe smaakmodel maakt een versnelling en een verbetering van de smaakmeting van Galia meloenen mogelijk. Het model opent voor de veredelaars en handelspartijen nieuwe mogelijkheden gerichter te gaan werken aan de verdere verbetering van de smaak van hun producten. Het onderzoek is volledig gefinancierd door dit consortium, dat gevormd is naar aanleiding van een presentatie op de Fruit Logistica 2012.
Wageningen UR Glastuinbouw ontwikkelde eerder smaakmodellen voor tomaat en paprika. Deze unieke modellen maken een snellere en consequentere meting van smaakniveaus mogelijk. De metingen worden toegepast in veredelingsprogramma's en bij het ontwikkelen van teeltrecepten. Daarnaast vereenvoudigen ze de communicatie tussen ketenpartners en maken ze gerichte actie op smaakverbetering in de keten mogelijk, zodat er meerwaarde wordt gecreƫerd en de consument beter bediend wordt.
Partijen kunnen zich melden voor het uitvoeren van smaakmetingen van Galia meloen bij Smaakteam Bleiswijk via wouter.verkerke@wur.nl. Ook vragen over modelontwikkeling bij andere producten kunnen aan het team worden voorgelegd.
bron: Wageningen UR Glastuinbouw, 18/05/15