Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kostenbesparende oplossing voor vriescellen

Om energieverliezen zo veel mogelijk terug te dringen, moeten vriescellen en voorruimten goed van elkaar worden gescheiden. Voor de afsluiting van de doorgangen komen strokengordijnen, snelloopdeuren en luchtgordijnen het meest voor. Voor de momenten waarop een doorgang niet wordt gebruikt, is er direct voor of achter een vaste deur (vriesschuifdeur) nodig.

Van de drie soorten komen strokengordijnen het meest voor. In normale omstandigheden bestaat er een goede scheiding tussen de voorruimte en de vriesruimte en de investering is laag. Daar staan wel nadelen tegenover. Strokengordijnen brengen de hygiëne in gevaar doordat producten op heftrucks in aanraking komen met de stroken en dan micro-organismen kunnen achterblijven, die producten bij het volgende transport kunnen besmetten.



Een voordeel van snelloopdeuren is dat een vriesschuifdeur niet altijd noodzakelijk is, zeker niet als de doorgang weinig wordt gebruikt. Een ideale oplossing is dat echter niet, want een snelloopdeur dicht nooit helemaal af. Lucht van buiten stroomt dan naar binnen. Vocht in de lucht bevriest. Er ontstaat ijsvorming op de vloer die gladheid veroorzaakt en er gaat energie verloren. Iedere keer dat een heftruck de doorgang passeert, staat de deur volledig open en is er geen enkele scheiding meer met de voorruimte zodat er veel koude verloren gaat.

Luchtgordijnen
Luchtgordijnen bestaan uit een portaal waarin van boven naar beneden lucht stroomt. De luchtstroom wordt opgewekt door een hogedruk radiaalventilator en is zo krachtig dat er een goede zone-scheiding ontstaat. Normaal zijn uitblaasopeningen met spleten van 5 tot 15 cm breed, maar om het luchtverbruik te minimaliseren, hebben de spleten van AFIM Luchtdeuren een breedte tussen 0,6 en 2,5 cm. Het resultaat is een strak luchtgordijn dat over de volledige breedte en hoogte voor een goede scheiding zorgt. Het zicht is goed en er bestaat geen gevaar voor aanrijdingen. Wachttijden komen niet voor en de hygiëne is gewaarborgd, zeker bij versies met een luchtfilter.

Een bekend verschijnsel is dat de druk in de vriesruimte - als gevolg van de volumeverkleining van de lucht - lager is dan de druk in de voorruimte en dan is er drukvereffening nodig. Luchtdeuren bieden in deze situatie de uitkomst. Als een luchtdeur is voorzien van een droger, is ijsvorming uitgesloten. Luchtdeuren zijn vooral voordelig als er veel transportbewegingen voorkomen, want bij de twee andere oplossingen zijn de luchtverliezen in normale omstandigheden hoger.
Van de drie soorten afsluitingen is de luchtdeur het eenvoudigst aan te passen aan bedrijfsuitbreidingen. Een klein bedrijf kan beginnen met een eenvoudige basisuitvoering en die later gemakkelijk uitbreiden tot een uitvoering, die zonder bezwaar de hele dag open kan blijven. Bij vriescellen waar veel transporten plaatsvinden en de doorgang vaak openstaat, is een luchtgordijn de voordeligste oplossing.

Voor meer informatie:
Air In Motion
Tel. 0478-853287
info@airinmotion.nl
www.airinmotion.nl
www.afim-luchtdeur.nl
Publicatiedatum: