Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Onze platte perziken krijgen nog de ruimte om te groeien"

Venus Growers gespecialiseerd in vers en ingeblikt fruit

Tholen - De Griekse coöperatie Venus vermarkt voor 60 miljoen euro per jaar en is één van de grootste fruitexporteurs van het land. Daarvan is 20% vers en 80% ingeblikt. Eén van de telers en zoon van de CEO, Karaindros Vangelis, vertelt dat ze in 1964 zijn gestart met vers fruit. "Rond de jaren 90 verliep de export naar West-Europa moeizaam, dus besloten we over te stappen naar ingeblikt fruit. Rond 2006 hebben we besloten om beide 'poten' te behouden."

Verschillende afzetmarkten

Het volume van vers is zo'n 10.000 ton per jaar, waarbij de perzik het grootste product is. "Onze belangrijkste afzetmarkten zijn Oost-Europese landen waaronder Polen, Tsjechië, Oekraïne en Rusland. Deze zijn voor ons op logistiek gebied makkelijker en goedkoper te bereiken in vergelijking met concurrenten Spanje en Italië." De focus ligt op Oost-Europa, maar toch wil Venus in de toekomst zich ook meer gaan richten op West-Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk en Engeland. "We onderscheiden ons met kwalitatieve producten." Het ingeblikte fruit gaat met name naar Nederland, Japan, Frankrijk, Duitsland en de VS.



Stijgende populariteit platte perzik
Naast perziken zijn nectarines en platte perziken en platte nectarines belangrijke producten. De populariteit van de platte perziken zijn in de afgelopen jaren erg gestegen. Wij 'dunnen' ons fruit, dus ze krijgen de ruimte om te groeien. Qua formaat zijn onze platte perziken groot en de smaak is heerlijk. De Venus Growers staan erom bekend. Voor de crisis was kwaliteit het belangrijkste criteria voor de Griekse consument, dus we zijn altijd al gewend geweest om ons te focussen op kwaliteit."

Hij geeft aan dat er verschillen zijn in de versmarkt en de markt voor ingeblikt fruit. "Het voordeel van ingeblikt fruit is dat de prijzen stabieler zijn. Ze verschillen wel per seizoen, maar binnen het jaar zelf verandert er weinig. Per seizoen bekijken we beide segmenten, zowel vers als blik en beslissen we aan welke markt we meer of minder verkopen."

Nauwe band
De toekomst zit volgens Karaindros vol met uitdagingen. "Het probleem is de economische instabiliteit in Griekenland. Gelukkig hebben wij een nauwe band met onze importeurs opgebouwd en is onze financiële reputatie nog vlekkeloos, dus wat dat betreft zijn we positief voor de toekomst. Hopelijk vindt onze overheid snel de juiste oplossingen!"

Voor meer informatie:
Venus Growers
Vangelis Karaindros
RR Station of Veria
P.O. Box 3, 591 00 Veria - Griekenland
T: +30 23310 23311
F: +30 23310 24204
karaindros@venusgrowers.gr
www.venusgrowers.gr