Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vloeibare stikstof als brandstof en vrachtkoeling

Het Britse bedrijf Dearman rust koelwagens uit met een innovatief koelsysteem op stikstof. Het systeem is emissievrij en kan volgens de Britten concurreren met dieselkoelmachines.

De koelmotoren van Dearman gebruiken vloeibare stikstof in plaats van diesel. Vloeibare stikstof is compact te vervoeren en al zeer koud van zichzelf. Het kookpunt van het gas ligt op -196 graden Celcius en het gas kan ook gebruikt worden om de vracht direct te koelen. De vinding van Dearman laat het vloeibare stikstof gecontroleerd uitzetten, in een soort supergekoelde stoomturbine. De stikstof geeft zo nog eens 40 procent meer koelkracht. Het concept kan daarmee concurreren met de gangbare dieselsystemen. Koelvrachtwagens voor fruit, zuivel of diepvriesproducten, gebruiken tot 20 procent van de brandstof om de lading op temperatuur te houden. Het systeem van Dearman Engines reduceert de fijnstof- en CO2-uitstoot voor dit koelproces kosteneffectief tot nul.

Rijden op vloeibare lucht
Bijna 80 procent van de lucht om ons heen bestaat uit stikstof. De stikstof die de koelmotoren uitstoot, kan daarom geen kwaad. In de industrie is vloeibare stikstof bovendien een gangbaar product. Het is goed te produceren met stroomoverschotten, bijvoorbeeld uit overproductie van windmolens als de vraag naar elektriciteit laag is.

De Britse uitvinder Peter Dearman werkt al ruim tien jaar aan een motor op vloeibare lucht of stikstof. Oorspronkelijk was het doel om daarop auto's te laten rijden. Net zoals bijvoorbeeld de Airpod, die op gecomprimeerde lucht rijdt.

De toepassing in een auto kwam niet van de grond, maar als koelmachine heeft het concept een aantrekkelijk dubbel effect. In Groot-Brittanniƫ wordt het systeem nu getest. Voor andere toepassingen van het oorspronkelijke principe onderzoekt Dearman onder meer een vloeibare luchtmotor als standalone energieopslagsysteem.

De Nederlandse onderneming Transmark heeft een belang in Dearman Engines.



Bron: duurzaambedrijfsleven.nl
Publicatiedatum: