Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Directeur OPST: "We zitten op het goede spoor"

Afzet Oostenrijkse appelen loopt goed

In maart 2015 werd in Oostenrijk het aanzienlijke volume van 22.531 ton appelen verkocht, aldus de nieuwsbrief van Agrarmarkt Austria (AMA). Dit was 22,6% meer dan in de maand ervoor. De resterende appelvoorraad ligt nu rond de 77.000 ton. 

Appel het populairste fruit
Ondanks de succesvolle verkoop lijden appelsectoren in heel Europa onder de gevolgen van de handelssancties tegen Rusland en het overschot dat ontstond door een recordoogst in 2014. "De Oostenrijkse appel is nog steeds een erg populaire appel," zegt David Eibel, directeur van Obst Partner Steiermark GmbH (OPST). "Op de jaarlijkse lijst van meest populaire fruitsoorten in Oostenrijk stond de appel bovenaan. Helaas hebben we te maken met een appelcrisis. De sancties tegen Rusland hebben ons net zo hard geraakt als in andere landen."


David Eibel, directeur van Obst Partner Steiermark GmbH (OPST)

"Politieke ontwikkeling zal cruciaal zijn"
De huidige markt- en prijssituatie is voor veel telers en bedrijven niet bevredigend. "De situatie is naar mijn idee niet goed, maar ook niet slecht," legt Eibel uit. De verkoop van opgeslagen appelen van telers die deel uitmaken van de organisatie boekt volgens hem vooruitgang. "We zijn op het goede spoor en mogen niet klagen." Voor het nieuwe seizoen worden geen grote veranderingen verwacht. "De politieke situatie tussen Europa en Rusland speelt een grote rol en er zal veel afhangen van de resultaten van komende oogst. Over beide factoren kan niemand een betrouwbare voorspelling doen."

Nieuwe markten in het Verre Oosten
Het Russische embargo betekende dat een belangrijke markt werd gesloten voor veel Europese telers. "Om dit verlies aan verkoop te compenseren, hebben we in Noord-Afrika meer fruit verkocht dan normaal," zegt David Eibel. "Op dit moment zijn we op zoek naar nieuwe markten in Arabische landen, maar ook in China en India. Helaas zijn de prijzen nog niet aantrekkelijk." De reden voor de lage prijzen is een overschot aan appelen op markten over de hele wereld.

Geen concurrentievoordeel door minimumloon
"Duitsland is een van onze sterkste exportmarkten," zegt Eibel. In Duitsland zal dit jaar een wettelijk minimumloon van kracht gaan. Naar verwachting zullen veel Duitse telers hierdoor te maken krijgen met hogere productiekosten. OPST verwacht geen voordeel te hebben boven Duitse telers. "Het is moeilijk om te zeggen of we een concurrentievoordeel zullen behalen. Duitse consumenten vinden lokaal geproduceerde voeding ontzettend belangrijk."

"We blijven ruimte voor verbetering zien"
Hoewel David Eibel tevreden is met de verkoop van alle appelrassen heeft hij nog steeds een aantal wensen. "Ik zou willen dat we betere prijzen zouden krijgen voor de Golden Delicious." Volgens AMA is de verkoop van dit ras momenteel behoorlijk traag. "Eind april, begin mei is de tijd van de Golden Delicious," zegt Eibel. "We hebben nog steeds genoeg appelen in voorraad en rekenen op een verbetering in de verkoop en de prijs."

Voor meer informatie: www.opst.at
Publicatiedatum: