Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Duitse supermarkten

Edeka versterkt toppositie

Edeka heeft haar leidende positie versterkt. Het bedrijf uit Hamburg liet weten dat de groei van de hele sector stagneerde, maar dat Edeka een groei van twee procent kende. De dochteronderneming Netto is ook gegroeid.

"We hebben de positieve trend voortgezet in 2014 en zijn veel sneller gegroeid dan de rest van de sector", zegt CEO Markus Mosa. Het bedrijf behaalde een omzet van 47,2 miljard euro. De 4000 onafhankelijke winkels onder de Edeka hadden een belangrijke invloed op de omzetstijging: de omzet steeg met 3,6 procent tot 23,4 miljard euro.

Dochteronderneming Netto vergroot omzet
Er hebben 336.100 werknemers bijgedragen aan deze succesvolle ontwikkeling. Edeka heeft gezorgd voor 8.200 nieuwe banen in 2014. De dochteronderneming Netto realiseerde een omzetstijging van 2,2 procent tot 12 miljard euro, terwijl er veel concurrentie was tussen de discountmarkten.

Lidl en Rewe op de tweede en derde plaats
Edeka is de grootste voedingsdistributeur in Duitsland. De tweede grootste supermarkt is de Schwarz Group (Lidl, Kaufland) met een geschatte verkoop van 27,7 miljard euro in de verkoop, gevolgd door de Rewe-groep (waaronder Penny) met 27,6 miljard euro.
Vorig jaar haalde de Aldi Group een omzet van 22,6 miljard euro. Dit werd gevolgd door de Metro Group (waaronder Real) met een geschatte omzet van 10,8 miljard euro. De Tengelmann Group behaalde in dezelfde periode een omzet van 19,8 miljard euro.



Geplande fusie met Tengelmann
Edeka wacht op een ministeriële goedkeuring voor een fusie met Tengelmann. Het voorstel is er al volgens Tengelmann. Het federale kartel had de eerdere overname van Tengelmann verboden. Met ministeriële goedkeuring kan dit besluit worden weerlegd, maar alleen als er algemene economische voordelen zijn. Edeka wil meer dan 450 vestigingen van Kaiser's Tengelmann overnemen.

De Minister van Economie is geen voorstander. Sigmar Gabriel (SPD) heeft al duidelijk gemaakt dat ze de keuze van het federale kartel niet willen terugdraaien. "Ministeriële goedkeuring is geen optie", aldus een woordvoerder van het Ministerie van Economische Zaken. Sigmar Gabriel moet binnen vier maanden beslissen.
Publicatiedatum: