Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederland actief voor Saoedische dadelketen

Een consortium van Nederlandse bedrijven is betrokken bij de optimalisatie van de dadelteelt in Saoedi Arabië. Er is zicht op de uitvoering van commerciële opdrachten.

Het Nationaal Palm- en Dadelcentrum in Saoedi Arabië ziet perspectief in samenwerking met een aantal Nederlandse bedrijven. Er is bijvoorbeeld zicht op de uitvoering van een langjarig monitoringsprogramma op dadelbedrijven. Het onderzoek naar bodemkwaliteit en watergebruik moet leiden tot verduurzaming van de dadelteelt in het land.



Landbouwraad Hans van der Beek en Peter Prins van het Netherlands Water Partnership (NWP) zijn optimistisch over de mogelijke samenwerking tussen Nederland en de dadelketen in Saoedi Arabië. Dat zeggen zij na afloop van een recent bezoek van een consortium van Nederlandse bedrijven aan het land. In het consortium zijn DLV Plant (landbouwkundig onderzoek), Broere Hortitech (beregening), Dacom (sensorapparatuur) en BLGG AgroXpertus (bodem- en gewasgezondheid) vertegenwoordigd.

In het NWP werken overheden, bedrijfsleven, NGO's en kennisinstellingen samen. Via deze samenwerking biedt de Nederlandse watersector oplossingen voor complexe vraagstukken in het buitenland. Peter Prins is verantwoordelijk voor het NWP-programma More crop per drop. In dit programma worden activiteiten ontplooid op het grensvlak van landbouw en watergebruik. Juist op dat grensvlak zijn in Saoedi Arabië grote problemen ontstaan.

Nationaal icoon
Prins schetst de kern van de problematiek. Het gebruik van fossiel water uit diepe grondlagen heeft ertoe geleid dat het grondwaterpeil de afgelopen decennia fors is gezakt. De overheid heeft de productie van tarwe en luzerne inmiddels aan banden gelegd. Omdat de dadel de nationale icoon is van Saoedi Arabië, gelden de teeltrestricties nog niet voor de dadelteelt. Dat neemt niet weg dat er grote teeltproblemen zijn.

Prins: "Opvallend genoeg worden deze problemen eerder veroorzaakt door een overmaat aan watergift dan door watertekort. Op veel dadelplantages wordt schaars grondwater verspild. Water en daardoor ook meststoffen komen buiten de wortelzone terecht. Op het gebied van precisielandbouw waarbij de water- en mestgiften met behulp van sensoren en ICT worden geoptimaliseerd, kan enorme winst worden geboekt."

Totaaloplossing
Het Nederlandse consortium kan een totaaloplossing bieden, zegt Prins. "Doel van onze belangrijkste gesprekspartner in Saoedi Arabië, het Nationaal Palm- en Dadelcentrum, is de productie te verbeteren, kwantitatief en kwalitatief. Daarvoor is het nodig om een samenhangend pakket maatregelen te ontwikkelen. Zonder bodemverbetering heeft het bijvoorbeeld weinig zin om de watergift te optimaliseren."

Volgens Prins heeft het consortium genoeg kennis in huis om de gewenste totaaloplossing te bieden. Waar nodig kan het consortium worden uitgebreid met expertise buiten de huidige groep bedrijven. Uiteindelijk moet de ondersteuning vanuit Nederland leiden tot een hogere dadelproductie, vooral in de hogere kwaliteitssegmenten, waarbij secuur met water en meststoffen wordt omgegaan.

Monitoring
Het palm- en dadelcentrum overweegt het consortium opdracht te geven om een langjarig monitoringsprogramma uit te voeren op duizend locaties in het land. Prins werkt op dit moment een voorstel uit. "Op al die plekken gaan we met behulp van innovatieve technieken onderzoek doen naar de relatie tussen water, bodem en productie. Uiteindelijk leidt dat tot een pakket teeltvoorschriften voor de productie van dadels."

Prins ziet veel perspectief in toevoeging van compost aan de bodem. Datzelfde geldt voor ondergrondse druppelirrigatie in plaats van de in Saoedi Arabië gebruikelijke bovengrondse watergift via slangen. Op beide gebieden hebben Nederlandse bedrijven veel kennis in huis.

Mogelijk komt er ook een modelboerderij waar de opgedane kennis in praktijk wordt gebracht. Bij de opzet hiervan worden alle betrokken partijen uit de dadelketen betrokken. Prins: "Wij maken geen blauwdruk. We zeggen niet hoe het moet. Alleen samenwerking biedt perspectief. Ook op dat gebied heeft Nederland veel praktijkervaring."
 
'Succesvol bezoek consortium'
Het was landbouwraad Hans van der Beek, gestationeerd in Riyadh (Saoedi Arabië), die contact zocht met Peter Prins van het Netherlands Water Partnership om de mogelijkheden te onderzoeken van ondersteuning van Nederlandse bedrijven bij de optimalisatie van de dadelteelt.

"De dadelteelt is een enorm belangrijke sector in dit land", zegt Van der Beek. "Als het gaat om watergebruik en bodemkwaliteit zijn nog veel verbeteringen mogelijk. Op dat terrein lopen Nederlandse bedrijven voorop. Daarom heb ik contact gezocht met het NWP."

Van der Beek omschrijft zichzelf als bemiddelaar. "Voor Nederlandse bedrijven is het moeilijk om in dit land de juiste partners te vinden. Als landbouwraad kan ik de weg wijzen naar de juiste partijen en, nog belangrijker, de juiste mensen."

Hij beschrijft het bezoek van het consortium uit Nederland aan Saoedi Arabië als zeer succesvol. "De bedrijven uit het consortium hebben allemaal relaties opgebouwd met partijen hier. Zij hebben indruk gemaakt met hun adviezen tijdens hun bezoeken aan de plantages. Ik ben ervan overtuigd dat het consortium komende jaren voet aan de grond krijgt in dit land."

Bron: agroberichtenbuitenland.nl
Publicatiedatum: