Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Junkfood goedkoper dan groenten

Gezonde voeding wordt een steeds duurdere luxe. In de opkomende economische landen stijgen de groentenprijzen, terwijl de prijs van junkfood steeds meer daalt. 

De groenten- en fruitprijzen stegen met 91% in de periode tussen 1990 en 2012, terwijl de kosten van bewerkte kant-en-klare maaltijden zijn gedaald met 20% in Brazilië, China, Zuid-Korea en Mexico. Dit meldden onderzoekers in hun eerste studie over de opkomende economieën. De prijsverschuivingen dragen bij aan een toenemende zwaarlijvigheid in de derde wereld. 

Het aantal volwassenen met overgewicht in Brazilië is verdubbeld sinds 1980. Goedkope chips, suikerhoudende dranken en energierepen worden steeds populairder volgens de studie.

De prijzen van groenten is in de afgelopen 20 jaar verdubbeld in China en ook het aantal mensen met obesitas is gestegen. 

"De implicaties zijn duidelijk," meldt Steve Wiggins, een agrarisch econoom en hoofdauteur van de studie aan de Thomson Reuters Foundation. "Regeringen moeten starten met het opleggen van belastingen en het geven van subsidies om mensen in de richting van een gezondere voeding te duwen."

Van de vier onderzochte landen zijn de problemen met junkfood in Mexico het ergst. Ongeveer twee derde van de bevolking heeft obesitas of overgewicht. Dit is ongeveer het zelfde aantal als in het Verenigd Koninkrijk. 

Als reactie op de hoge aanwezigheid van obesitas en een "epidemie" van diabetes type 2 zal Mexico belasting op suikerhoudende dranken opleggen, aldus Wiggins.

De economen, die de studie deden, melden dat ze niet in staat zijn om uit te leggen waarom groenten- en fruitprijzen stijgen.
Bewerkte voedingsmiddelen worden steeds goedkoper omdat industriële conglomeraten efficiënter omgaan met het gebruik van goedkope ingrediënten. De producten die worden gemaakt zijn "lekker, maar met veel vet, energie, suiker en zout", aldus Wiggins.

Bron: therakyatpost.com

Publicatiedatum: