De studie, gepubliceerd in Neurology van mei 2015, helpt de relatie tussen een hogere kwaliteit van de voeding en minder risico op geheugenverlies beter te begrijpen.
"Deze studie versterkt de steun voor het algemeen heersend idee, dat een uitgebalanceerd dieet gunstig zou zijn om het risico van cognitieve achteruitgang te verkleinen", zegt dr Heather Snyder, directeur medische en wetenschappelijke operaties van de Alzheimer Associatie. Ze was niet betrokken bij deze nieuwe studie. "Er zijn echter veel aspecten van de voeding in combinatie met een gezonde levensstijl, die cognitieve achteruitgang kunnen beïnvloeden."
Anders als vroegere bevindingen, die specifieke diëten koppelen aan verbeteringen in de cognitieve functie, suggereert deze nieuwe studie, dat het verbeteren van de kwaliteit van het totale dieet een belangrijke factor is voor een kleiner risico op geheugenverlies. Onderzoekers definieerden een "gezond dieet" als een dieet met veel groenten, fruit, noten, vis, gemiddeld alcoholgebruik en weinig rood vlees.
"Het verschil in onze studie is, dat we geen bijzonder dieet beschreven of zo'n dieetpatroon onderzochten", zegt dr Andrew Smyth, hoofdauteur van de studie en nierspecialist van de McMaster-universiteit in Hamilton Ontario Canada.