Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alexander Krimpenfort, Roma Nederland

Vrieshuisvloer komt omhoog. Wat nu?

Stel, je beschikt over een vrieshuis met een opslagcapaciteit van 4.200 m3, wat bestemd is voor bederfelijke producten van de klant. De koelinstallatie is weliswaar verouderd, maar functioneert nog goed. Echter, het valt op dat de vloer van het vrieshuis plaatselijk omhoog begint te komen…. Wat kunt u hieraan doen? Koeltechnicus Theo Vos van Vos Technics ging de uitdaging aan en verrichtte een haast onmogelijk geachte reparatie met een innovatieve, klantvriendelijke en kostenefficiënte aanpak.

Vriesvloer aanleggen
Bij een vrieshuis met temperaturen ver beneden het vriespunt is een vloerverwarming onder het isolatiepakket noodzakelijk om opvriezen van de vloer te voorkomen. Met name als het vrieshuis gebouwd is op drassige grond, ontstaat het risico dat de koude zover de grond in trekt, dat dit in contact komt met het aanwezige vocht in de grond. Dit vocht bevriest en zet uit.

Het ontwerp en uitvoering van een vrieshuisvloer moeten in één keer goed zijn. De economische consequenties van een herstel van de schade aan de vloer achteraf zijn veelvoudig. Het afbreken van de vloer vereist niet alleen opnieuw beginnen en een hoge investering, maar ook stillegging van het operationele proces gedurende een aanzienlijk gedeelte van een jaar met derving van inkomsten als gevolg.

Defecte vloerverwarming
Het plaatselijk opbollen van de vrieshuisvloer duidde op een defecte vloerverwarming. Theo Vos: "Het probleem werd voor het eerst geconstateerd in 2005. De vloerverwarmingspomp gaf aan, dat er geen circulatie meer plaats vond. Het defect veroorzaakte de vorming van een 3,60 meter diepe ijslaag onder de vloer over een steeds groter oppervlak. Uiteindelijk drukte dit de vloer omhoog tot een hoogte van maar liefst 38 cm boven vloerpeil in 2013".

De oplossing
Op het moment dat de situatie onbeheersbaar werd, kwam Theo Vos met het uitdagende plan om een nieuwe vloerverwarming onder de bestaande ondervloer aan te brengen. Eerst volgde een fase van analyse en berekeningen. Hoeveel capaciteit aan warmte was er nodig? In totaal 7 kW aan vermogen voor warmteoverdracht.


Aangebrachte vloerverwarming onder vriescelvloer

Maar toen begon het grote boorwerk. Het vrieshuis was slechts aan één gevelzijde bereikbaar. Dit maakte het extra lastig om evenwijdige gaten te boren door de bevroren grond heen. Geen enkel boorbedrijf durfde deze opdracht aan te nemen. Daarom ontwikkelde Theo Vos een eigen hydraulisch boorsysteem met boorstangen van wel 2,60 meter. Over de gehele breedte werd een afgraving gemaakt naast de achtergevel van het vrieshuis. Onder de ondervloer werden in totaal 24 leidingen geboord, waarin de vloerverwarming in lussen heen en weer werden gelegd over de gehele lengte van het vrieshuis. In totaal zijn er 600 booruren gemaakt voor het leggen van de nieuwe vloerverwarmingsleidingen.

De vloerverwarming is aangesloten op een warmtewisselaar, die persgaswarmte benut van de koelinstallatie. Het opwarmproces werd vooral geleidelijk aangepakt, waardoor de vloer met maximaal 22/23 mm per week zakte. Na een half jaar was de vloer weer op het oude niveau.
 
Theo Vos: "De oplossing scheelde de klant derving van omzet en een aanzienlijke besparing vergeleken met de investering in een geheel nieuwe vrieshuisvloer".

Bron: Roma Isolatiesystemen
Publicatiedatum: