Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
University of Georgia
Ontwikkeling van technologie die schade aan blauwe bessen voorkomt
Onderzoekers aan de University of Georgië hebben een beurs van $2,37 miljoen (€2,1 mln) van USDA om technologie te ontwikkelen voor kleine tot middelgrote blauwe bessentelers. Tijdens het oogstproces worden veel blauwe bessen geplet. Machines doen hun best, maar ze laten vaak iets te wensen over.
"Je weet dat de kwaliteit dan vaak niet erg goed is," zegt Changying Li. "De blauwe bessen kunnen niet verkocht worden als vers fruit." De beschadigde blauwe bessen worden vaak gebruikt voor de verwerking, zoals in muffins.
Li is hoogleraar aan de Universiteit van Georgia en leidt het nationale project waarin tien universiteiten een semi-mechanische oogstmachine bouwen, die voorzichtig met blauwe bessen omgaat.
Hiertoe ontwikkelde hij een Berry Impact Recording Device, een kleine bal met een elektronische chip. Het balletje reis met blauwe bessen mee om de schade, die ze van het proces ondervinden, te meten. Hij verwacht dat er aan het einde van het jaar een prototype klaar zal zijn.