Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Handelsakkoord EU-Ecuador in 2016 in werking

Als alle procedures zijn doorlopen, kan het handelsakkoord dat de EU sloot met Ecuador vanaf september 2016 in werking treden, zei de EU-ambassadeur in Ecuador Peter Schwaiger.

De EU is de grootste markt voor Ecuadors niet-olie export en de derde grootste markt voor de industriƫle export. Vorig jaar exporteerde het Zuid-Amerikaanse land voor 2,98 miljard dollar naar de Unie. De totale import van Zuid-Amerika vanuit Europa bedroeg 3,02 miljard dollar. Exporteurs in Ecuador verwachten dat de export met 500 miljoen dollar per jaar zal stijgen als het akkoord van kracht wordt.

De belangrijkste EU-markten voor niet-olie export zijn Spanje, Nederland, Belgiƫ en Duitsland.

Het akkoord werd in december gesloten. Daarmee voegt Ecuador zich bij buurlanden Colombia en Peru, die in 2013 al een handelsovereenkomst sloten met Europa. Peru en Colombia moeten nog instemmen met de toetreding van Ecuador tot het akkoord.

Volgens Peter Schwaiger vergaderen de twee landen in juni over de uitbreiding van het akkoord met Ecuador. Volgens hem hebben beide landen tot nu toe geen bezwaren geuit. Daarnaast moeten verschillende instellingen in Ecuador ook goedkeuring geven voor het akkoord en mag het Europees Parlement zich er nog over uiten. Vervolgens moeten de 28 EU-lidstaten ook instemmen. Het hele proces zal enkele maanden in beslag nemen en begint naar verwachting in augustus/september dit jaar.

Afgelopen december stemde het Europees Parlement al in met uitbreiding van de voordelige exporttarieven die de Unie aan Ecuador rekent. Ongeveer 60% van Ecuadors export zal hiervan profiteren.

bron: marketwatch.com
Publicatiedatum: