Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

16e hulpgoederentransport vanuit Hedel naar Oost Europa

Quik's Quality Potatoes uit Hedel verzorgt al sinds 1998 in samenwerking met stichting Dorcas elk jaar een hulpgoederentransport naar Oost Europa. In de afgelopen jaren zijn er door Quik's transporten verzorgd naar o.a.: Albanië Bosnië, Moldavië, Roemenië, Servië en Oekraïne. Dit jaar ging het transport naar Moldavië. Chauffeur Jaap van der Spek, die al jaren het transport begeleidt, heeft ook dit jaar weer alles rondom het transport geregeld.



Samen met collega Seyer Bolk is Jaap op woensdag 15 april vertrokken. Quik's Quality Potatoes heeft weer de gebruikelijke medewerking verleend. Het aardappelverwerkingsbedrijf uit Hedel heeft de chauffeurs en de brandstof kosteloos ter beschikking gesteld. Ook de opbrengst van de door Jaap geregelde retourvracht wordt geschonken aan stichting Dorcas.

Dorcas werkt met zeventig medewerkers in Nederland en ongeveer honderd in Oost-Europa en Afrika. Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging. Dorcas werkt al dertig jaar aan hulp- en ontwikkelingsprojecten in Oost-Europa en Afrika.



Onderstaand een kort verslag van de reis:
"Wij zijn op woensdag 15 april in de avond vertrokken vanuit Hedel. Onze reis liep via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië naar Moldavië. Onze eindbestemming lag dicht bij de grens met Oekraïne. Hier was de armoede al goed zichtbaar. De weg hield op en we moesten de laatste kilometers over een grindpad afleggen. Na een reis van drie dagen hebben we onze eindbestemming Singeri op zaterdag 18 april bereikt. Daar moesten we in een oude douaneloods de helft van onze goederen lossen. De rest van de goederen hebben we 35 km verder gelost. De goederen van dit jaar bestonden voor meer dan de helft uit kleding. Daarnaast hebben we ook kinderwagens, bedden, ledikanten en fietsen meegenomen. Als laatste hebben we 400 dozen zeep en shampoo, gesponsord door de Efteling, meegenomen naar Moldavië. De hoek waar we nu zaten, was heel armoedig. Alles zag er troosteloos uit. Veel mannen uit dit gebied werken in Rusland. We zijn bij de armsten van de armsten geweest. Deze mensen wonen soms met 8 à 10 mensen in huisjes van 4 x 4 meter."



Jaap: "Ik heb door de jaren heen veel armoede gezien, maar dit was wel heel heftig. Ze moesten het doen met twee bedden en de rest sliep op de grond. Het sanitair was gewoon buiten. De goederen die we bij ons hadden, werden met open armen ontvangen. Ze hadden weinig, maar wat ze hadden mochten we zien. Mensen waren heel open en maakten geen moedeloze indruk. De distributie van de pakketten was door Dorcas goed geregeld. De namen van de ontvangers werden afgelezen. Ze moesten een handtekening zetten bij ontvangst. Dorcas verwacht van de ontvangers wel een tegenprestatie. Dit kan bijvoorbeeld door een oudere of zieke te helpen, sorteren van kleding, kerk schoonmaken en vele andere klusjes."
Jaap en Seyer hebben de zondag doorgebracht in dit gebied en zijn maandagmorgen om 9 uur weer vertrokken naar het volgende laadadres. Dit was dit keer in Polen bij een kartonnagefabriek waar ze retourvracht kregen voor Nederland. De opbrengst van deze reis is ook weer volledig ten goede gekomen aan Dorcas. Na een voorspoedige reis vanuit Polen kwamen beide mannen weer veilig in eigen land aan. Na alle spullen weer afgeleverd te hebben, was het inmiddels donderdagmiddag 23 april: een reis van ruim een week en heel veel ervaringen rijker.



Als we Jaap wederom de vraag stellen waarom hij ieder jaar weer mee gaat, antwoordt hij: "Ik heb mijn vrouw de foto's laten zien, waarop ze direct zei: boek gelijk maar weer voor volgend jaar. Hier heb ik graag een week zonder jou voor over." En uiteraard staan we als bedrijf hier van harte achter."
Publicatiedatum: