Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Goede start grapefruitseizoen

"Zuid-Afrikaanse citrusexporteurs mijden EU zo veel mogelijk, maar kunnen niet zonder"

Tholen - Inmiddels is het Zuid-Afrikaanse citrusseizoen weer van start gegaan. "Er hangt in Zuid-Afrika een goede citrusoogst aan de bomen, weliswaar met kleinere maten, maar wel grotere volumes.", vertelt een importeur. Heet hangijzer was de afgelopen seizoenen de vondsten van Citrus Black Spot (CBS) en ook dit jaar hangen de maatregelen weer boven de markt. Volgens de citrusinkoper zijn de gestelde CBS-maatregelen niet eenvoudig, maar wel werkbaar. "Vooropgesteld, CBS is een politiek probleem, want de afgelopen eeuw is er nooit een boom in Europa aangetast. Desondanks is de Spaanse lobby zo sterk geweest, dat deze maatregelen zijn getroffen. Het is kostbaar voor de Zuid-Afrikanen en lastig voor ons, maar er zal ook dit seizoen weer genoeg Zuid-Afrikaans citrus de weg naar Europa vinden, ook via re-export naar Spanje, zolang het maar elders wordt ingeklaard."
 
"Je ziet de Zuid-Afrikaanse telers steeds beter hun best doen om aan de gestelde eisen te voldoen. Zeker in eerste instantie zal men er alles aan doen om Europa te mijden. Met name met citroenen zie je dat men al zoveel mogelijk naar de markten buiten Europa stuurt. Een teler met het volledige citruspakket, zal zijn eerste citroenen niet naar Europa sturen, want bij een mogelijke CBS-vondst volgt er direct actie en mag hij zijn overige citrus ook niet meer naar de EU sturen. Maar Europa is een dusdanig grote klant, dat men ons toch ook wel weer nodig heeft. En dat er wat minder vanuit Zuid-Afrika naar Europa wordt verstuurd, is voor de marktsituatie niet eens zo'n vervelende ontwikkeling", constateert de importeur.
 
Star Ruby Grapefruit
Afgelopen week arriveerden de eerste rode Star Ruby grapefruits uit Zuid-Afrika in Nederland. "In tegenstelling tot vorig jaar, toen er volop Turks en Israƫlisch grapefruit op de markt was, sluit het Zuid-Afrikaanse product perfect aan op een vrijwel lege markt. We verwachten een goed begin van het nieuwe seizoen. De openingsprijzen liggen rond de 15/16 euro. Zuid-Afrika zal in eerste instantie zo veel mogelijk grapefruit sturen naar andere bestemmingen als Aziƫ en Canada, maar uiteindelijk zal er best wat volume deze kant opkomen. Hopelijk gebeurt dit gestructureerd en komt niet alles tegelijk binnen. Met name Frankrijk is een grote afnemer van grapefruit. Daar gaat ongeveer 50% van het volume heen en ook Rusland is een grote klant. Tot dusver is er nog niet zoveel fruit ingepakt en de markt zal de komende weken op niveau blijven. Tot en met september is het grapefruit beschikbaar."