Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In januari nog te gast bij kennissendag Opticool

Poolreizigers Marc Cornelissen en Philip de Roo vermist

In januari vond bij Opticool de aftrap plaats van de Rotterdamse Kennissenclub met astronaut Andre Kuipers en poolreiziger Marc Cornelissen. Toen vertelde Marc Cornelissen al dat overleving in een noodsituatie in deze gebieden moeilijk was. Hoe actueel deze opmerking was, blijkt vandaag de dag als Marc Cornelissen en Philip de Roo in het Noordpoolgebied worden vermist. Onderstaand de laatste stand van zaken:


Andre Kuipers, Antonio Oken en Marc Cornelissen

Marc Cornelissen en Philip de Roo zijn 6 april 2015 vertrokken vanuit Resolute Bay, Canada. Zij vertrokken op ski's voor de Last Ice Survey: een expeditie om het gebied wat het Laatste IJsgebied genoemd wordt, nader te verkennen en te onderzoeken. Tot 29 april verliep de expeditie voorspoedig en leverde deze waardevolle gegevens op voor wetenschappelijk onderzoek. Op de ochtend van 29 april om 8.55uur (Nederlandse tijd) ontving het basiskamp in Nederland een geautomatiseerd bericht dat een urgente pickup gewenst is. Marc en Philip hebben een tracer bij zich die automatisch hun locatie doorgeeft en daarnaast kunnen zij handmatig een code instellen voor berichten. Tot gisteravond waren alle codes identiek: Happy travels, all OK.

Zodra het code alarm ontvangen is, is er een pickup actie gestart vanuit Resolute, de dichtstbijzijnde basis. Het was toen midden in de nacht in Canada. Toen de piloot de laatst doorgegeven locatie bereikte, trof de piloot drijfijs aan waardoor landen onmogelijk was. Hij zag tevens de hond van Marc en Philip los lopen in de buurt van een slee. Van Marc en Philip ontbreekt elk spoor. Hierop is meteen een officiƫle search en rescue actie opgestart gecoƶrdineerd door de Royal Canadian Mounted Police (R.C.M.P) vanuit Resolute.

De weersomstandigheden tijdens de pickup vlucht waren moeizaam: laaghangende bewolking en opkomende mist. Deze weersomstandigheden verslechterden waardoor een paraat gebrachte helikopter niet kon vertrekken. Hierdoor is de search- and rescue actie voortgezet met een vliegtuig. In het vliegtuig zaten ook 4 zogenaamde spotters. Deze professionele speurders hebben vanuit de lucht het gebied van de slee en de tracer nader onderzocht. De weersomstandigheden zijn tot op heden nog steeds te slecht voor helikopterinzet.

In de nacht van 29 op 30 april om 01.00 uur ontvingen we bericht dat het vliegtuig is teruggekeerd in Resolute. In het zoekgebied werden uitsluitend de eenzame hond, een gedeeltelijk uitgepakte slee en een slee in het water aangetroffen. Van de slede op het land lopen sporen naar het water. Er lopen geen sporen terug van het water. Het zoekteam heeft een uur rond gevlogen en is daarna een zoektocht begonnen in de omgeving. Er zijn geen personen, noch sporen aangetroffen. We vrezen voor hun welbevinden en werken nauw samen met de Canadese autoriteiten. De search- and rescue operatie is nu omgezet in een Recovery operatie. Deze actie staat onder leiding van de Royal Canadian Mounted Police.

De hond, een husky, die De Roo en Cornelissen bij zich hadden tijdens hun expeditie, is afgelopen weekeinde gered. De helikopterbemanning zag het dier op de plek waar de twee Nederlanders hoogstwaarschijnlijk zijn verdronken, trouw wachtend op zijn verdwenen baasjes.
Publicatiedatum: