Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
appelen en bananen meestgeliefde fruit

Zwitserland: Wortelen populairste groente

In Zwitserland at men in 2014 maar liefst 8,23 kilo wortelen per hoofd van de bevolking. Daarmee waren wortelen, net als in het voorgaande jaar, de meest geconsumeerde groenten in het land, meldt de Zwitserse website bauernzeitung.ch. Na de wortelen komen de tomaten met een consumptie van 7,82 kilo per persoon. Dat blijkt uit het 'Statistischer Jahresbericht Gemüse' van de 'Zentralstelle für Gemüsebau und Spezialkulturen' (SZG). Rekent men echter ook de cherrytomaten mee, die met 2,64 kilo per persoon op de negende plaats staan, zijn de tomaten wel de winnaars.

De top 10:
  1. Wortelen, 8,23 kg
  2. Tomaten, 7,82 kg
  3. IJsbergsla, 4,69 kg
  4. Paprika, 4,23 kg
  5. Komkommer, 3,72 kg
  6. Meloenen, 3,48 kg
  7. Gele uien, 3,38 kg
  8. Courgette, 3,18 kg
  9. Cherrytomaten, 2,64 kg
  10. Watermeloenen, 2,58 kg
Appelen en bananen zijn nog steeds het meest geliefde fruit in Zwitserland, meldt de Zwitserse website 1815.ch. In de Zwitserse retail werden afgelopen jaar meer dan 63.000 ton appelen en circa 60.000 ton bananen omgezet. Op de derde plaats volgen sinaasappelen met bijna 36.000 ton, gevolgd door mandarijnen, druiven en peren. Dat blijkt uit het marktbericht 'Früchte und Gemüse' dat de Zwitserse federale dienst voor landbouw (BLW) afgelopen maandag publiceerde.

Vergeleken bij vorig jaar gingen er duidelijk minder sinaasappelen, druiven en meloenen over de toonbank. De verkoopaantallen hiervan daalden met tien procent of meer. Ook nectarines en appelen werden iets minder verkocht. Citroenen, mandarijnen, bananen en aardbeien belandden daarentegen juist vaker in de boodschappenmandjes. 
Publicatiedatum: