Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

5 mei vrij of niet?

Of een werknemer vrij is op een officiƫle feestdag, is bepaald in de cao of indien er geen cao van toepassing is in het bedrijfsreglement van de onderneming. Voor algemeen erkende nationale of christelijke feestdagen (dagen die de overheid heeft vastgesteld als feestdag) geldt dat de meeste ondernemingen gesloten zijn en de meeste werknemers vrij. Maar er zijn natuurlijk sectoren waarin ook op zulke dagen gewerkt moet worden.

Of de werknemer ook daadwerkelijk vrij is op een feest- of bijzondere dag, is dus niet door de overheid bepaald. Het is altijd afhankelijk van je cao en/of het bedrijfsreglement van de inlener. Officiƫle feestdagen: Nieuwjaarsdag, Goede vrijdag, Tweede Paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag in de lustrumjaren, Hemelvaartsdag, Pinksteren, Eerste en Tweede Kerstdag. Voor door de overheid erkende nationaal of christelijke feestdagen geldt: je bent vrij, tenzij daar in de cao of in het bedrijfsreglement (indien een cao niet van toepassing is) wat anders over staat.
 
5 mei
5 Mei zorgt vaak voor verwarring. De overheid heeft in 1990 5 mei weliswaar als nationale feestdag aangewezen. Maar werkgevers en werknemers moeten onderling uitmaken of het ook echt een vrije dag is. In veel cao's is gekozen om 5 mei eens in de vijf jaar als vrije dag aan te merken.

Echter in de Glastuinbouw cao, de Groente en Fruit Groothandel (AGF) cao, Kleinmetaal en de Metalektrol cao is 5 mei geen vrije dag. Indien er op deze dag gewerkt wordt, geldt dit dus als een normale dag. Hierop zijn geen feestdagtoeslagen van toepassing. Aangezien uitzendbureaus verplicht de inlenersbeloning volgen, is hetzelfde van toepassing op de uitzendkrachten.
 
Bron: GOODMORNING
Publicatiedatum: