Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
paprikavolume gestegen met 32%

Hoogstraten geeft ruim helft veilkosten terug aan telers

Veiling Hoogstraten retourneert ruim helft van de veilkosten aan haar producenten. Op dinsdag 28 april sloot Veiling Hoogstraten haar boekjaar 2014 af met de statutaire jaarvergadering. Het veilingbedrijf kan over 2014 mooie cijfers voorleggen. De omzet tuinbouwproducten steeg met €18 milj. tot €192 milj.; het totale zakencijfer steeg tot € 245 milj. of € 25 milj. boven 2013. De omzet werd mede mogelijk gemaakt door beperkte tot forse toenames in de aanvoer van de hoofdproducten: aardbeien, tomaten en paprika. Op volumevlak was vooral de toename bij paprika spectaculair met een plus van 32%.

Aardbeien en tomaten kunnen terugkijken op een seizoen 2014 met redelijke tot goede prijzen. Vooral het najaar kende een sterke prijsperiode. Paprika heeft het hele jaar – met uitzondering van mei en een deel van juni – zwakke prijzen gekend en eindigde in mineur.

2014 gaat algemeen de geschiedenis in als een slecht tuinbouwjaar. Vooral de psychologische dreun van de Rusland-boycot draagt tot dat gevoel bij. Het bedrijfsresultaat van Veiling Hoogstraten is daarom des te merkwaardiger en eerder atypisch voor de sector.

Winst
De jaarrekening sluit af met een te bestemmen winst van €554.000. Vóór de resultaatbepaling is echter reeds een voorafname gedaan in de vorm van een coöperatieve teruggave van 1,22% of €1,908 milj. aan de leden-aandeelhouders. Dit betekent dat 52% van de aangerekende veilkosten aan de leden uitgekeerd wordt.

De resultaten van de voorbije jaren en de sobere financiële politiek maken dat er ruimte gecreëerd wordt voor nieuwe projecten. De deelnemers aan het project 'centraal sorteren paprika' vernieuwden in de wintermaanden hun overeenkomst voor 5 jaar, hetgeen de mogelijkheid geeft om diepte-investeringen in het project te realiseren. Tevens begint de veiling binnen anderhalve maand met de bouw van een nieuwe inpakhal van zo'n 5.000 m². Deze dient tegen het einde van het jaar in gebruik genomen te worden. Aanpalend zal een eerste kopermodule gebouw worden voor een klant die zich op de veilingterreinen wil vestigen.
Publicatiedatum: