Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het terugbrengen van oogstverliezen door nanotechnologie

India en Sri Lanka produceren veel groenten en exotisch fruit. Mango's zijn het op één meest verbouwde fruit in India en komt op de derde plaats in Bangladesh als meest belangrijke fruitproduct. Desondanks gaat er veel van de mango-oogst verloren omdat er niet genoeg opslagmogelijkheden zijn.

De verliezen na de oogst worden in geschat op 35 tot 40% van het totaal, gelijk aan €730 miljoen. Een derde van de telers heeft ermee te maken, maar het raakt voornamelijk kleinere telers.

Onderzoek heeft aangetoond dat er een aantal goedkope en technisch uitvoerbare manieren zijn om deze verliezen terug te dringen en om de mango beter rijp en zacht te laten worden


Onderzoek

Er wordt steeds meer geprobeerd om nanotechnologieën te introduceren in te landbouw op een manier dat ze ook toegankelijk zijn voor de kleinere teler. Zo heeft bijvoorbeeld de Canadian International Food Security Fund (CIFSRF) een nieuw verpakkingssysteem ontwikkeld waardoor fruit langer houdbaar is..

De Universiteit van Guelph in Canada heeft een gepatenteerde technologie ontwikkeld dat hexanal gebruikt om de verliezen na de oogst terug te dwingen. De Tamil Nadu Agricultural University in India heeft een nano-film ontwikkeld om de houdbaarheid van groenten en fruit te verlengen. In een vergelijkbare ontwikkeling heeft de Industrial Technology Institute uit Sri Lanka een bio-wax gecreëerd dat ook de houdbaarheid van groenten en fruit verlengt.

De nano-componenten die worden gebruikt in deze technieken komen van landbouwkundige afvalproducten, bijvoorbeeld de natuurlijk vezels van kokosnoten en bananenplanten. De projecten creëren nieuwe kansen voor beginnende ondernemers en vrouwen en zorgen ervoor dat er minder producten verloren gaan.

 
Voor meer informatie:
Sara Ahmed
IDRC (India)
Email: sahmed@idrc.ca

Susan Robertson
IDRC (Canada)
Email: srobertson@idrc.ca
Publicatiedatum: