Het terugbrengen van oogstverliezen door nanotechnologie
De verliezen na de oogst worden in geschat op 35 tot 40% van het totaal, gelijk aan €730 miljoen. Een derde van de telers heeft ermee te maken, maar het raakt voornamelijk kleinere telers.
Onderzoek heeft aangetoond dat er een aantal goedkope en technisch uitvoerbare manieren zijn om deze verliezen terug te dringen en om de mango beter rijp en zacht te laten worden
Onderzoek
Er wordt steeds meer geprobeerd om nanotechnologieën te introduceren in te landbouw op een manier dat ze ook toegankelijk zijn voor de kleinere teler. Zo heeft bijvoorbeeld de Canadian International Food Security Fund (CIFSRF) een nieuw verpakkingssysteem ontwikkeld waardoor fruit langer houdbaar is..
De Universiteit van Guelph in Canada heeft een gepatenteerde technologie ontwikkeld dat hexanal gebruikt om de verliezen na de oogst terug te dwingen. De Tamil Nadu Agricultural University in India heeft een nano-film ontwikkeld om de houdbaarheid van groenten en fruit te verlengen. In een vergelijkbare ontwikkeling heeft de Industrial Technology Institute uit Sri Lanka een bio-wax gecreëerd dat ook de houdbaarheid van groenten en fruit verlengt.
De nano-componenten die worden gebruikt in deze technieken komen van landbouwkundige afvalproducten, bijvoorbeeld de natuurlijk vezels van kokosnoten en bananenplanten. De projecten creëren nieuwe kansen voor beginnende ondernemers en vrouwen en zorgen ervoor dat er minder producten verloren gaan.
Voor meer informatie:
Sara Ahmed
IDRC (India)
Email: sahmed@idrc.ca
Susan Robertson
IDRC (Canada)
Email: srobertson@idrc.ca