Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
gemiddelde indicatieprijs aan leden gepresenteerd

Agrico: grote tweedeling op de wereldpootgoedmarkt.

Aardappelcoöperatie Agrico maakte dit weekend aan haar leden een gemiddelde indicatieprijs van € 23,00 per 100 kg bekend voor pootgoed van oogst 2014. Het afzetseizoen 2014/2015 kenmerkte zich door een grote tweedeling op de wereldpootgoedmarkt. De export overzee verliep goed, resulterend in exportcijfers die vergelijkbaar waren met het recordjaar 2013/2014. De afzet op de Europese markt verliep daarentegen zeer tegenvallend onder invloed van een historisch slechte consumptiemarkt.



Kilogramopbrengsten per hectare waren vergelijkbaar met oogst 2013/2014, echter het percentage grof lag lager. Dit resulteerde in een opbrengst in de pootgoedmaat, die duidelijk hoger was dan het afgelopen jaar. Vanaf oogst 2012/2013 presenteert Agrico een 28/op prijs en daarmee een prijs die geldt voor alle geleverde tonnen. Een gemiddelde prijs over specifieke maten zou aanmerkelijk hoger uitkomen, maar slechts voor een deel van de oogst gelden.

Op basis van de huidige inschatting komt de gemiddelde uitbetalingsprijs voor oogst 2014/2015 over alle maten (28/op) uit op € 23,00 per 100 kilo. Deze prijs betreft klasse S t/m A inclusief de gemiddelde premie, los, af boerderij, herfstlevering en exclusief alle vergoedingen en btw. De genoemde prijs is inclusief kwekerslicentie. Voor monopolierassen zal gemiddeld € 1,50 per 100 kilo voor licentie worden ingehouden.



Tijdens de productgroepvergaderingen in juni en juli zal Agrico de definitieve uitbetalingsprijzen toelichten aan haar leden. Agrico-directeur Jan van Hoogen kijkt met gemengde gevoelens terug op het verloop van het seizoen. "De tweedeling in de markt was enorm. De export Overzee was goed, zowel in volume als in prijzen. De markt in Europa was heel kalm en afwachtend. De onrust in Oekraïne en de financiële en politieke problemen in Rusland hebben niet bijgedragen aan onze afzet in deze landen. Vooruitkijkend zal in Europa duidelijk meer consumptie als pootgoed de grond ingaan. Het consumptieareaal in Europa lijkt slechts licht te gaan dalen. Het pootgoedareaal zal in Nederland verder stijgen, mede door de goede uitbetaling de afgelopen jaren. In juli zullen we beter kunnen inschatten wat oogst 2015 ons zal brengen."
Publicatiedatum: