Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fred Jacobs, KCB:

"Schilvlekjes in opmars"

De kwaliteit van de Conference peren was redelijk tot vrij goed. Het aandeel betere partijen was helaas in de minderheid ten opzichte van de partijen die maar net een rapportcijfer 6 of een magere 7 scoorden. Je zou verwachten dat vooral die partijen, die naar een nieuwe afzetmarkt gestuurd worden een hele goede kwaliteit te zien geven. Dit was helaas niet altijd het geval, meldt Fred Jacobs van het KCB.

Het is jammer dat niet wat vaker een vrucht met een flesvorm, teveel verruwing en of zwarte vegen uitgesorteerd werd. De presentatie zou er beslist enorm van opknappen. In de zwakkere klasse I partijen trof ik regelmatig vruchten aan met geheel zwart verkleurde en soms ook afgebroken stelen. Daarnaast kwamen in dit soort partijen ook nog eens vaak vruchten voor met zwarte stelen waarbij de steelinplant nog maar net een tikje groen was. Een ander punt dat de aandacht blijft vragen, is de verruwing.



De kwaliteit van de Elstar varieerde eveneens vrij sterk. Dit jaar valt op dat veel partijen last hebben van steelrot. Dit gold overigens niet alleen voor dit ras, maar ook voor andere rassen. Dit euvel is tijdens het sorteren vaak moeilijk te zien, maar als de stelen niet meer aanwezig zijn, moet men hierop wel gefocust zijn. Een ander probleem dat op dit moment de kop opsteekt, zijn de schilvlekjes op de Elstar. Punt is dat de schilvlekjes in het handelsverkeer toenemen en de presentatie ernstig nadelig beïnvloeden. Het is dus belangrijk zulke partijen langzaam te sorteren, zodat de schilvlekjes binnen de marge blijven.

Bron: KCB
Publicatiedatum: