Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Mogelijkheden voor bioplastic vallen tegen"

Corbion, het voormalige CSM, richtte het bedrijf in op bioplastic uit suikerbieten. Inmiddels maakt bioplastic nog niet eens 1% uit van de totale plasticmarkt. Topman Tjerk de Ruiter: "Vorig jaar zijn we opnieuw gaan kijken en kwamen we tot de conclusie dat de mogelijkheden voor bioplastic goed zijn, maar lang niet zo groot als iedereen in het verleden dacht."

De Ruiter: "Het is vaak een combinatie van polymeren, die een plastic succesvol maken. Corbion maakt de grondstof voor een van die polymeren, PLA. Maar PLA krijgt veel minder toepassingen dan oorspronkelijk gedacht, onder meer doordat het vrij hard is. Dat is voor het verpakken van groenten en fruit heel handig, maar niet bij het maken van een fles priklimonade. We hebben iets te makkelijk gedacht: we richten ons op het maken van melkzuren en de vraag komt verder vanzelf. Dat is niet gebeurd. Daarom is het een logische stap dat we nu zelf de markt voor PLA willen ontwikkelen." Daarbij zou de politiek kunnen helpen. "In Italiƫ moeten plastic boodschappentasjes afbreekbaar zijn, dus bijvoorbeeld met PLA. Frankrijk heeft verschillende regels en in Denemarken mogen winkels helemaal geen plastic tassen meegeven. Nederland is er nog niet uit. Zulke verschillen zijn lastig."

Bron: Financieele Dagblad
Publicatiedatum: