Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opnieuw angst om Grexit na vastgelopen onderhandelingen

Opnieuw hang een Grexit in de lucht. Onderhandelingen over een vervolgsteunpakket ter waarde van 7,2 miljard euro zijn afgelopen vrijdag op niets uitgelopen en dat voedt de speculatiemachine. Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, houdt zijn poot stijf en herhaalde dat een gedetailleerde lijst met hervormingen nodig is voordat het kapitaal vrijgegeven wordt. "Er is in de afgelopen twee maanden teveel tijd verloren gegaan. Het is dan ook duidelijk dat deze gesprekken significant meer voortgang moeten boeken," aldus Dijsselbloem. De verantwoordelijkheid voor de vertraging ligt volgens de Eurogroepvoorzitter bij de Grieken.

Na afloop van de vergadering waarop de Griekse minister op veel weerstand stuitte, stuurde hij een tweet de wereld in met een quote van de Amerikaanse oud-president Roosevelt. "FDR, 1936: 'They are unanimous in their hate for me; and I welcome their hatred.' A quotation close to my heart (& reality) these days".

De Griekse premier Tsipras heeft ondertussen het onderhandelingsteam opgeschud en daarmee zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis minder verantwoordelijkheid gegeven. Daarvoor heeft de premier drie beslissingen genomen: in de eerste plaats krijgt Varoufakis een onderhandelingsteam om zich heen, waarvan de verantwoordelijkheid ligt bij de Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Daarnaast moet een zogenaamde Brussels Group de Griekse experts bijstaan in technische discussies en heeft de secretaris-generaal van fiscale planning opdracht gekregen een groeistrategie op papier te zetten.

De beurzen reageerden op de oplopende onzekerheid en eindigden in de min. Volgens een onderzoek van het Duitse Sentix denkt ongeveer de helft van alle investeerders dat Griekenland in de komende 12 maanden de eurozone verlaat. En de Duitse Europarlementariër Bernd Lucke van Alternative für Deutschland (AfD) zegt dat het euroverdrag ruimte biedt om de euro te verlaten zonder het verdrag te breken. Hij wijst op een regel in het verdrag over de uitgifte van de euro, waarbij geschreven staat dat de ECB en centrale banken de enige instellingen zijn die bankbiljetten mogen uitgeven. Doordat er over bankbiljetten gesproken wordt en niet over euro's, zouden centrale banken dus ook andere valuta mogen uitgeven, denkt de Europarlementariër.