Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Koolprijzen verdriedubbeld

Rusland verscherpt boycot

Rusland heeft een eerste stap gezet om de sancties tegen Europa aan te scherpen. Re-export uit Bulgarije is vanaf afgelopen weekend verboden en het Kremlin sluit niet uit dat meer landen aan de lijst toegevoegd zullen worden. Reden is vermeende fraude met documenten. De koolprijzen in Rusland zijn het afgelopen halfjaar verdriedubbeld. Kool, aardappel en peen vormen de belangrijkste ingrediƫnten van de Slavische keuken. Meer Russen voelen de gevolgen van de economische oorlog en treffen vaker lege schappen aan waar voorheen merkproducten stonden.

Rusland verscherpt boycot
Het Kremlin wil de boycot van Europese producten verder aanscherpen. Directe aanleiding is het grote aantal onderscheppingen van producten, die niet aan de eisen voldoen. In de afgelopen weken werden meerdere partijen gestopt waarvan de documenten niet op orde waren en waarvan Rusland vermoedt dat het om illegale re-export uit Europa gaat. Eerste land, waarvoor strengere regels gelden, is Bulgarije. Moskou verdenkt Bulgaarse bedrijven van illegale export, waarbij Europese producten als Marokkaans, Braziliaans of Chinees de grens overgebracht worden.
Yulia Shvabauskene, vicevoorzitter van de Russische landbouw toezichthouder, liet aan de Russische pers weten dat dit nog maar het begin is. Rusland zou "de mogelijkheid onderzoeken om Europese re-exportdocumenten helemaal niet meer te accepteren." Dat zou betekenen dat re-export vanuit Europa ook geboycot wordt.

Koolprijzen verdriedubbeld
Kool is een van de producten die aanzienlijke prijsstijgingen laat zien in de Russische supermarkten. De gemiddelde koolprijs ligt momenteel rond de 40 roebel (70 cent) per kilo, wat drie keer hoger is dan zes maanden geleden. Enkele winkels hebben de prijs voor kool met 400% verhoogd, aldus analisten tegenover de Moscow Times. Kool, aardappel en peen zijn de belangrijkste ingrediƫnten van de Slavische keuken. Dat de prijzen na Nieuwjaar stijgen, is normaal vanwege de dalende voorraad. Dit jaar liggen de prijzen echter extreem hoog. Rusland zou 75% van de koolconsumptie produceren. Voor de resterende 25% is het land afhankelijk van import, historisch gezien vooral vanuit de EU. Volgens de Russische regering zal er met de start van de oogst een einde komen aan de stijgende voedselprijzen.

Meer Russen voelen sancties
Uit een Russisch onderzoek blijkt dat 37% van de Russen merkt dat een aantal favoriete merken niet langer in het supermarktschap voorhanden is. Een half jaar geleden was dat nog 26%. VTB Capital schrijft in een rapport dat naar verwachting het deel van het huishoudgeld dat aan voedsel besteed wordt, dit najaar tussen de 50 en 55% zal liggen.

Pro-Poetin motorclub mag Polen niet in
Leden van de Russische motorclub Nachtwolven zijn tegengehouden aan de grens met Polen. Polen ziet de komst van de pro-Poetin motorclub als provocatie. De leden van de club waren onderweg naar Berlijn voor de herdenking van de Sovjet overwinning op Nazi-Duitsland. Wit-Rusland liet de motorclub door, maar bij de Poolse douaniers werden de leden uitgebreid gecontroleerd en vervolgens teruggestuurd. Duitsland zegt dat de motorclub ook niet welkom is in Berlijn.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.