Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Koning opent nieuwe APM-terminal

Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag de nieuwe containerterminal van APM op de Tweede Maasvlakte in gebruik genomen. Het gaat om het eerste volledig geautomatiseerde overslagcomplex, waar de kadekranen op afstand worden bestuurd. De terminal is gemaakt voor de steeds groter wordende containerschepen. Op termijn moeten er 4,5 miljoen standaardcontainers per jaar afgehandeld kunnen worden. De terminal heeft een directe aansluiting op het spoor van de Betuweroute.



Niet iedereen is even blij met het nieuwe paradepaardje van het Rotterdamse havengebied. De vakbonden hebben berekend dat de komst van de geautomatiseerde terminal en die van concurrent RWG uiteindelijk honderden banen kost. De terminal van RWG gaat naar verwachting ergens volgend jaar open.

Via een walkietalkie gaf de Koning de opdracht aan een medewerker in de controlekamer om de geautomatiseerde kranen in werking te zetten. De 'openingshandeling' van de Koning symboliseert ook meteen hoe de containerterminal werkt. De kadekranen voor het afhandelen van schepen kunnen op afstand worden bestuurd en dat is voor het eerst. Na de opening was er vanaf een drijvend ponton een show te zien met op muziek bewegende containers. Het spektakel werd afgesloten met vuurwerk.
Publicatiedatum: