Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Organisatie, standhouders en bezoekers tevreden over eerste Griekse AGF-beurs

Tholen - Van woensdag 23 tot zaterdag 35 april vond de beurs Freskon plaats in Het Thessaloniki International Exhibition Centre. Het was de eerste keer dat de beurs plaatsvond en deze was volgens de organisatie en deelnemers geslaagd. TIF-Helexpo, de organisator, geeft zelfs aan dat het event boven verwachting scoorde. Het totale aantal beursbezoekers kwam uit op 4.155, waarvan 600 uit het buitenland. Freskon werd bezocht door geïnteresseerden uit 36 landen. Er namen 200 exposanten deel. 

Meetings met AGF-inkopers en retail
TIF-Helexpo had ervoor gezorgd dat er inkopers vanuit de hele wereld aanwezig zouden zijn om te meeten met de standhouders. De bedrijven van deze inkopers bewerkstelligen samen een totaalomzet van 3,2 miljard euro. Er werden tijdens de beurs meer dan 2.500 business meetingen gehouden. Veel Griekse standhouders waren nooit eerder in contact geweest met bedrijven van dit kaliber. Er werd een goede connectie gelegd tussen de Griekse AGF-producenten en exporteurs en de internationale markten. Het event zal ook volgend jaar weer plaatsvinden.

Klik hier voor de fotoreportage




Ook de events die naast Freskon werden gehouden waren succesvol. Er was een speciale ruimte genaamd FresCon Market waar 18 internationale retailers in contact kwamen met de Griekse standhouders en spraken over de businessmogelijkheden. Daarnaast was er veel interesse voor het Internationale Cherry Congres. Er kwamen 600 deelnemers van de hele wereld op af. Tijdens het congres werd de internationale kersenmarkt weergegeven en gesproken over de Griekse kersenteelt en handel. Volgens ramingen zal het Griekse seizoen midden mei aanvangen en wordt een goede productie verwacht, meer dan vorig jaar. Naast het Cherry Congres werden er op het sprekersplein op de beurs ook nog diverse presentaties gehouden over de rol van de AGF-sector in de Griekse economie.



TIF-Helexpo had met Freskon ook nog een sociaal doel voor ogen. Er werd vijf ton fruit, dat gebruikt werd ter decoratie van de beurs, geschonken aan het goede doel 'The Smile of the Child.

Klik hier voor de fotoreportage


Situatie in Griekenland
Griekenland nog steeds last heeft van de crisis. Telers en handelaren hebben het moeilijk, al geven ze dat niet allemaal graag toe. Voor Griekenland is de AGF-sector naast toerisme één van de topsectoren. Handelaren merken goed dat de binnenlandse markt niet zo soepel loopt en focussen zich steeds meer op export. Sommige exporteurs waren erg afhankelijk van Rusland en hopen nog steeds dat de handel naar dit land snel wordt hervat. Men wilde er niet graag over spreken. Griekenland teelt veel fruit, waaronder kiwi, citrus, druiven en steenfruit. Ook groenten zoals tomaten en komkommers zijn belangrijke producten. Er wordt veel naar de Balkan landen geëxporteerd en Grieken zijn blij met deze markt omdat ze grote volumes afnemen. De prijzen liggen alleen niet zo hoog. Men wil in de toekomst meer naar Europese landen exporteren, maar hierbij heeft men veel last van Spaanse en Italiaanse concurrentie. Er heerste onder de standhouders tevredenheid over de kwaliteit van de bezoekers. Men was blij dat deze specifieke AGF-beurs was georganiseerd.



Wij maakten een fotoreportage van de standhouders en bezoekers tijdens het event.