Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese Commissie staat 19 ggo's toe en Agroscope test genaardappel

De Europese Commissie staat de import van 19 gentechnisch veranderde planten en vruchten naar Europa toe, meldt de Duitse website Proplanta.de. Het gaat om maïs, sojabonen, koolzaad en katoen voor gebruik in levens- en voedermiddelen, evenals twee anjersoorten. Tien daarvan werden nieuw toegelaten. Van de rest werden afgelopen vrijdag de geldende toelatingen verlengd.

De toelatingen zijn tien jaar geldig en gelden alleen voor de verkoop en niet voor de teelt van de planten. De European Food Safety Authority (Efsa) heeft de gentechnisch veranderde planten van tevoren als onbedenkelijk aangemerkt.


Het Zwitserse Federale Bureau voor Milieu heeft onderzoeksinstituut Agroscope toestemming gegeven om een test uit te voeren met gentechnisch veranderde aardappelen, meldt de Zwitserse website lid.ch. Hiervoor moet men zich echter wel houden aan een reeks veiligheidsmaatregelen.

Agroscope wil een aardappel testen, die robuust is tegen de aardappelziekte. Deze aardappel werd ontwikkeld door wetenschappers van de Universiteit Wageningen door een resistentiegen van een wilde aardappel toe te voegen aan aardappelen van de rassen Atlantic en Désirée. Agroscope wil nu onderzoeken of dit resistentiegen ook werkt tegen Zwitserse stammen van de aardappelziekte. Bovendien moet duidelijk worden gemaakt hoe de aardappelen het doen op de akker en welke uitwerking de resistentie op het milieu heeft. Agroscope wil in april 2015 met de test beginnen en deze zal hooguit vijf jaar duren. De aardappelteelt zal plaatsvinden op een testakker in Reckenholz.

Agroscope moet wel aan een aantal verplichtingen voldoen: zo moet er bijvoorbeeld een begeleidingsgroep in worden gezet, die ter plaatse toezicht houdt op de test en het Federale Bureau voor Milieu informeert over de gang van zaken. Bovendien moeten er plannen op worden gesteld voor het geval er buitengewone gebeurtenissen plaatsvinden.

http://fruchtnews.de/agroscope-darf-gentech-kartoffel-testen

Publicatiedatum: