Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fraude met documenten invoer Rusland

Russisch ministerie stelt schrappen producten embargolijst voor

Een nieuwe Minister van Landbouw moet de Russische sector een boost geven. Opdracht aan Alexander Tkachev, die het ambt sinds woensdag bekleedt: zo snel mogelijk de markt vullen met binnenlands product. Het Russische ministerie van Economische Zaken stelt voor om producten van de embargolijst te schrappen. Daarmee kan de export uit Griekenland en Hongarije hervat worden, zonder dat WTO-regels overtreden worden. Chili zet in op een vrijhandelsakkoord met de Euraziatische Economische Unie en Argentinië tekende een economische deal met Rusland. Op de grens met Kazachstan heeft de Russische inspectie afgelopen maand 245 ton AGF tegengehouden vanwege ontbrekende certificaten, mogelijke fraude, of een onbekend land-van-herkomst. Spanje zou ruim 110 miljoen euro aan exportinkomsten misgelopen zijn sinds de boycot.

Nieuwe Landbouwminister Rusland moet sector boost geven
President Poetin heeft Alexander Tkachev, de gouverneur van de regio Krasnodar, aangesteld als nieuwe Minister van Landbouw. De belangrijkste taak van de nieuwe minister is om de landbouwsector te versterken. "We moeten onze markt vullen met eigen productie, de producten van binnenlandse producenten en dat moeten we snel doen om de druk op de voedselmarkt te verminderen, prijzen te verlagen enzovoorts," zei Poetin tijdens de aankondiging van de nieuwe minister. De aftredend Minister van Landbouw Fyodorov, die de laatste drie jaar de post bekleedde, is aangesteld als adviseur van het Kremlin. Volgens berichten zou Poetin ontevreden zijn over het beleid van Fyodorov. Anderen spreken dit tegen en beweren dat de minister zelf wilde stoppen.

Ministerie stelt schrappen producten embargolijst voor
Het Russische Ministerie van Economische Zaken stelt voor om een aantal producten van de embargolijst te schrappen, in plaats van te zoeken naar manieren om Griekenland en Hongarije weer toegang te geven tot de Russische markt. Door een aantal producten van de embargolijst te schrappen, kan op een eenvoudige manier de handel met deze landen weer hervat worden. Hiermee kan Rusland overtreding van WTO-regels voorkomen. In relatie tot dit plan worden onder andere perziken, aardbeien, mandarijnen, nectarines en kersen genoemd als producten die toegelaten zouden kunnen worden. Zo meldt de Russische site agronews.ru.

Eerste stappen naar vrijhandelsakkoord Chili-EEU
Chili en de Euraziatische Economische Unie (EEU) zetten de eerste stappen naar een vrijhandelsakkoord. De partijen bereikten overeenstemming over een op te richten comité voor handels- en investeringsrelaties. Op de mediumlange termijn moet dit resulteren in een vrijhandelsakkoord. De handel tussen Chili en Rusland steeg vorig jaar met 18% naar 827 dollar, daarvan was 768 miljoen dollar export en 60 miljoen dollar import. Vrijwel de volledige export bestond uit voedsel, fruit was goed voor 12% van de export. De EEU, een economische unie met Rusland, Kazachstan, Wit-Rusland en Armenië als leden, vormt een potentiele markt van 175 miljoen consumenten.

Fraude met documenten invoer Rusland
De Russische inspectiedienst Rosselkhoznadzor heeft in de afgelopen weken 245 ton AGF geblokkeerd op de grens tussen Kazachstan en Rusland. In alle gevallen gingen het om het ontbreken van de nodige documenten of verdenking van fraude met de documenten. De gestopte tonnen werden in meerder vrachtwagens vervoerd tussen 16-19 april. Het gaat om 109 ton peen, kool en uien, 75,6 ton peen, boerenkool en verse kruiden, 40 ton uien, 20 ton kool en 500 kilo amandelen. Een partij uien werd gestopt omdat de inspectie fraude vermoedde, in de andere gevallen waren er geen certificaten en was de oorsprong van de producten onbekend. Alle producten zijn teruggestuurd naar Kazachstan.

Argentinië en Rusland sluiten deal
De Argentijnse presidente Christina Fernandez de Kirchner en de Russische president Poetin hebben een overeenkomst getekend over verdere economische samenwerking en samenwerking op energiegebied. Rusland investeert onder andere in een waterkracht- en kerncentrales. Volgens analisten spant het Kremlin zich in om de relatie met Latijns-Amerika te verstevigen om de gevolgen van de Westerse sancties te compenseren. Argentinië zoekt op haar beurt naar manieren om de schulden bij Amerikaanse hedgefunds te herstructureren.

Spaanse sector verlies 110 mln door boycot
Spanje verloor 110,56 miljoen euro door de Russische boycot, schrijft greenmed.eu. Tussen 1 augustus en 28 februari daalde de omzet met 59,6%. In januari zag de sector een grootste daling van de omzet, -81,85%. Andere maanden waarin grote verliezen geleden werden zijn december (-85,85%) en februari (-72,7%). In 2013/2014 exporteerde Spanje voor 185,47 miljoen euro naar Rusland. Voor 2014/2015 was dit gedaald naar 74,91 miljoen euro.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.