Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Drone vogels tegen gevederd ongemak

Mocon 2015: Alles over automatisering en aandrijftechniek

Mocon 2015 zette de Brabanthallen in het teken van techniek en de toekomst. Woensdag 22 en donderdag 23 april sloegen bedrijven uit de sector van automatisering en aandrijftechniek hun kamp op om te netwerken en hun laatste noviteiten te tonen. Lisa Jansen van organisator Easyfairs spreekt van een succes: "De bezoekersaantallen zijn nog niet binnen, maar de reacties geven de indruk van een goede sfeer en goede gesprekken." Wat betekent de beurs voor de AGF sector? AGF.nl maakte een rondje langs de stands.


Yaskawa produceert robots voor industriële toepassingen. Daarbij ligt de focus op versnelling van het proces zonder de hele machine te vervangen. Don van den Akker (rechts) en zijn team hebben voor een bedrijf in de bloemensector het productieproces versneld met 180%.


Hescon levert het totaalpakket aan automatisering voor haar klanten. Robert Dietzel: "De nadruk ligt op de automatisering door middel van ICT toepassingen op de productielijn."


Emerson is gespecialiseerd in frequentieregelaars. Robin Figlarek (rechts): "Voor de AGF sector heeft het bedrijf wel eens elektromotoren geregeld. Naast dit project werkt de het bedrijf niet veel samen met de AGF. De prijzendruk maakt dit tot een onaantrekkelijke partner."



Ammertech heeft ervaring in de AGF sector door samenwerking met het Japanse NTN. Gerard van Leeuwen:"De innovaties zitten in speciale koppelingen waardoor het materiaal minder snel slijt. Ideaal voor productielijnen."


Eltrex Motion B.V. houdt zich bezig met robotisering en automatisering en legt daarbij de nadruk op aandrijvingen en precisie. Account Manager Eric Peters (links) noemt een voorbeeld waarbij precisie noodzakelijk is: zijn bedrijf ontwierp ooit een machine voor het plukken en sorteren van bloemen. Naast snelheid in het verwerkingsproces is precisie nodig om de producten in redelijke staat in de schappen te krijgen.


Zoals veel ondernemingen op de beurs levert Reich Aandrijvingstechnieken zijn aandrijftechniek aan veel sectoren maar is volgens Eric van Beek (uiterst rechts) op zoek naar aanknopingspunten bij de AGF sector. Zo zou het bedrijf een rol kunnen spelen op het gebied van zelfrijders in de landbouw.


Pilz Nederland richt zich op automatisering en veiligheid. Op gebied van de AGF kan het bedrijf veilige kappen leveren voor aandrijvers. Martijn van der Hoorn: "Pilz had ooit een project voor de verwerking van aardappelschijfjes. Voor het productieproces hebben we snijmachines met beschermingskappen geïnstalleerd."


Lenze levert softwareoplossing en heeft ervaring in de bloemensector. Johan Peijen laat een innovatief stukje techniek zien. In de stand staat een aandrijfmotor die alleen voorzien is van een aan- en uitknop. Verder is er een sensor waar de telefoon opgelegd moet worden. Door de app te openen, maakt de smartphone verbinding met het apparaat en kunnen de parameters digitaal aangepast worden.



Exo Technology, Tabluto BV en Radine BV en Schaefller hebben een gezamenlijke stand. Jan Heuvelman, salesmanager van Schaeffler Nederland: "Door de samenwerking hebben we makkelijker toegang tot kleinere markten." De man op de foto is Bram Willemsen van Exo. Bij dit automatiseringsbedrijf kan de klant zelf online het ontwerp samenstellen. Door direct inzicht in de kosten en afmetingen staat transparantie voorop. Door de snelheid, de keuzevrijheid en de transparantie kan Exo Technology de Ikea van de automatisering genoemd worden.



André de Jong (uiterst rechts) van Rollon Linear Evolution. Het bedrijf doet precies wat de naam doet vermoeden: het verder ontwikkelen van lineaire techniek. Heel simpel betekent dit alles wat beweegt en zich tussen lagers bevindt. Voor de groensector heeft het bedrijf wel eens een productieband geleverd aan een bedrijf in de bloemensector, die de productie effectief en soepel doet laten verlopen.

Robobirds
Naast stands met enthousiaste vakmensen werden er veel workshops gegeven en vermaakten innovatieve robots de bezoekers met precisie en snelheid. Een goed voorbeeld hiervan is de presentatie van de Robird. Deze geautomatiseerde vogel is in feite een gevleugelde drone, die niet alleen lijkt op een echte vogel maar door de vliegbewegingen ook zijn gevederde soortgenoten weghoudt van de akkers. De meeste standhouders gaven aan niet beperkt te zijn tot de wereld van aardappelen, groenten en fruit maar hun expertise in veel sectoren aan te bieden. Mocon 2015 toonde gedreven ondernemers en de kracht van kleine schakels, die de productieketens draaiende houden. Ook die van de AGF sector.
Publicatiedatum:
Auteur:
©