Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stijgende vraag en aanbod

Goede kwaliteit Nederlandse asperges op de Duitse markt

In de tweede week na Pasen, tussen 13 en 19 april 2015, is het aanbod van Duitse asperges in Duitse groothandels weer gestegen. Dit is te lezen in een rapport van de BLE (Federaal Bureau voor Landbouw en Voedsel). Door het mooie weer is ook de vraag naar asperges gestegen, maar desondanks zijn niet alle asperges verkocht. Hierdoor zijn de prijzen langzaam gedaald van €13,44 per kilo naar €9,82 per kilo.


Gemiddelde prijs witte asperges © BLE

De duurste asperges komen uit Nederland

Witte asperges uit Duitsland domineren de markt met een marktaandeel van 49.2%. Op de tweede plaats komen witte asperges uit Griekenland met 44.2%. Asperges uit Nederland hebben 5.0% marktaandeel. Daarna volgen Italië en Spanje (0.7% ieder) en Peru (0.2%). De Nederlandse asperges zijn het duurst en kosten gemiddeld €10,60 per kilo. Door de goede kwaliteit van Nederlandse asperges zorgen zij voor serieuze concurrentie op de Duitse markt. De goedkoopste asperges komen Spanje (€5,67/kg) en Griekenland (€5,45/kg). Witte asperges uit Peru kosten ongeveer €7,25 per kilo en asperges uit Italië kosten €7,42/kg.

Dikke asperges populairder
Dikke asperges zijn het populairst en hun prijzen zijn minder hard gedaald dan die van dunne asperges. Desondanks hebben de telers hun prijzen van dikke asperges niet verhoogd omdat ze de toekomstige verkoop niet in gevaar wilden brengen. Op de groothandelsmarkt in Munich daalden de prijzen tot woensdag terwijl de vraag steeg tot aan het weekend. Aanbod van asperges uit Griekenland en Spanje is ook gestegen, maar er was niet veel vraag naar.


Gemiddelde prijzen groene asperges © BLE

Groene asperges domineren Spaanse markt

Spaanse groene asperges hebben het grootste marktaandeel met 59.3%, daarna komen asperges uit Duitsland (15.7%), Griekenland (12%), Peru (7.4%), Italië (3.7%) en Mexico en de Verenigde Staten (beide 0.9%). Door het verhoogde aanbod zijn de prijzen gedaald. Duitse groene asperges zijn met €12,24/kg het duurst, gevolgd door Spanje met €5,38/kg. De prijs van Griekse rassen ligt lager met €3,82/kg.


Voor meer informatie en statistieken: BLE Marktbericht16/15 KW (German)

Publicatiedatum: