Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder onderscheppingen quarantaineorganismen bij import in 2014

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij importinspecties van planten en plantaardige producten uit landen buiten de Europese Unie in 2014 beduidend minder quarantaineorganismen aangetroffen. Dat staat in het rapport 'Fytosanitaire signaleringen 2014'.

Quarantaineorganismen zijn voor planten schadelijke organismen, die van nature niet in Nederland en niet in de EU voorkomen. Met importcontroles en bestrijdingsacties wil de NVWA voorkomen dat deze schadelijke planten, dieren, bacteriƫn en virussen zich in Nederland en andere landen van de Europese Unie vestigen. De organismen vormen geen enkele bedreiging voor de volksgezondheid.



Jaarlijks worden in Nederland circa 350.000 zendingen aardappelen, groenten, fruit, bloemen, planten en zaden aangeboden voor importinspectie. In 2013 trof de NVWA bij inspecties 438 schadelijke organismen aan. In 2014 waren dit er 370. Onder andere het aantal vondsten van Spodoptera littoralis, een nachtvlinder uit Afrika en Aziƫ die teelt van groenten, fruit en bloemen grote schade kan toebrengen, is gehalveerd.

De daling van het aantal vondsten laat zien dat strenge importcontroles en het op Europese schaal uitwisselen van informatie over vondsten zijn vruchten afwerpt. Landen en bedrijven scherpen hun procedures en garantiesystemen aan om te kunnen blijven importeren in Nederland en de EU.

Naast de importcontroles voert de NVWA ook surveys uit in de teelt van een groot aantal gewassen en in de openbare ruimte om ziekten en plagen zoals ringrot in de aardappelteelt en de Aziatische boktor in de groene ruimte vroegtijdig op te sporen en uit te roeien. In 2014 is geen ringrot en geen bruinrot aangetroffen. Het aantal vondsten van Meloidogyne chitwoodi, Meloidogyne fallax en Ditylenchus is wel gestegen.

Zie voor meer informatie het rapport Fytosanitaire signalering 2014 op de site van de NVWA.
Publicatiedatum: