Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoe schoon zijn paprika’s die los in de krat gaan?

Kwaliteit en veiligheid verpakt product niet vanzelfsprekend

De opkomst van webretail gaat nieuwe eisen stellen aan zowel de transport- als productverpakking. Voedingsmiddelen worden individueel verpakt en gaan samen met andere producten in steeds wisselende combinaties in de transportverpakking richting consument. Geur- en smaakproblemen kunnen optreden en een merk kan aan uitstraling verliezen.

Wat gebeurt er met de geur van thee als die naast geurstokjes wordt verpakt? Hoe schoon zijn paprika's die los tussen de boodschappen in de krat gaan? Op 16 juni worden tijdens het congres 'Kwaliteit van verpakken' de resultaten gepresenteerd van een studie naar wat er komt kijken bij het verpakken van food voor webretail.

Verpakken voor webretail
Het onderzoek, dat werd uitgevoerd aan de Universiteit van Lund (Zweden) in samenwerking met NVC Nederlands Verpakkingscentrum, besteedt ook aandacht aan de functie van verpakken in het voorkomen van geur- en smaakproblemen bij webretail.

Kwaliteits- en veiligheidsvraagstukken van het verpakken van voedingsmiddelen staan in brede zin centraal tijdens het congres dat VMT en NVC Nederlands Verpakkingscentrum gezamenlijk organiseren. Naast webretail komen andere actuele vraagstukken aan de orde, zoals contaminanten uit verpakkingsmateriaal en het detecteren van lekken in de verpakking.

Bisfenol A
De problematiek van de migratie van Bisfenol A (BPA) uit conservenbussen en caps wordt nader toegelicht. Daarbij wordt ook ingegaan op de gevolgen van het Franse verbod op het gebruik van BPA.

Migratie uit bedrukkingen
Uit de bedrukking van verpakkingen kunnen stoffen migreren. Bij verpakkingen die worden verhit in de oven is er zelfs het risico op de vorming van nitrosamines, zo blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit Gent, waarvan de resultaten worden gepresenteerd.

Minerale oliën
Een ander migratieproblematiek hangt samen met het gebruik van recycled materiaal voor foodverpakkingen. Hier gaat het om minerale oliën. Duitse wetgeving die in voorbereiding is, krijgt naar verwachting impact op Europees niveau.

Detecteren van lekken
Lekken in de verpakking van bijvoorbeeld producten die zijn verpakt onder beschermende atmosfeer, hebben grote gevolgen voor de productkwaliteit. In een NVC-project hebben leveranciers en gebruikers van verpakkingstechnologie de problematiek van lekdetectie onder de loep genomen. Dit leidde tot verrassende resultaten en inzichten, die op 16 juni in Woerden worden gepresenteerd.

Bekijk hier het volledige programma van de bijeenkomst 'Kwaliteit van verpakken'.


Publicatiedatum: