Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VS grootste importeur

Costa Rica: Regenval stuwt ananasprijs met 78%

De ananas besloeg vorig jaar 23% van de totale oogst aan tropisch fruit. Costa Rica exporteerde de meeste ananas gevolgd door Filipijnen, Thailand en Indonesië. De ananas komt oorspronkelijk uit het gebied wat nu Paraguay, Brazilië en Argentinië beslaat

Costa Rica grootste exporteur VS grootste importeur
Het grootste gedeelte van de oogst komt terecht in de verwerkingssector. 29% van alle ananas wordt geteeld in Costa Rica. Naast de grootste producent is het land ook de grootste exporteur. De Verenigde Staten zijn met 586.000 ton de grootste importeur van de ananas. Sinds 2000 is de groei van de Costa Ricaanse ananasteelt met 300% gegroeid. De plantages beslaan ongeveer 45.000 hectare van het land en de teelt is goed voor $ 800 miljoen (€746 miljoen) omzet. Driekwart van de in Europa verkochte ananas is afkomstig uit Costa Rica.

Prijs voor ananas op hoogste niveau sinds augustus 2013
De afgelopen maanden is de prijs voor ananas gestegen. Dit komt door zware regenval in Costa Rica, die veel schade aanrichtte op de plantages. Een andere reden is de zwakke euro. De munt verloor in 2015 meer dan een tiende van de waarde ten opzichte van de dollar. Volgens een rapport van het tijdschrift De Grocer betaalde Europese importeurs in maart $12,38 voor 11 kilo ananas. Vorig jaar november was dit nog $6,94 (€6,47). Dat is een stijging van 78%.

Verlate oogst maakt prijsontwikkeling onzeker
Door overvloedige regenval van afgelopen maanden had de ananas meer tijd nodig om te rijpen. Daarnaast barstte in oktober de vulkaan Turrialba uit. Hierdoor heeft de ananas ook meer tijd nodig om de zoete smaak te produceren. Dit alles zorgde voor een verminderde export en een tekort aan Costa Ricaanse ananas in Europa. Consultant Mintec verwacht dat de Costa Ricaanse exportvolumes de eerste helft van 2015 zullen dalen met 15% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Experts vinden het lastig om in te schatten wat de prijzen op korte termijn zullen zijn. Het vertraagde rijpingsproces zorgt wellicht voor een overschot in de komende maanden. Dit betekent dat de prijzen zullen dalen in de zomer.

Bron: loffit.abc.es
Publicatiedatum: