Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verkoopsucces amandelen heeft keerzijde in droog Californië

Californische amandelen worden gezien als één van de meest favoriete snacks ter wereld. De consumptie steeg afgelopen 20 jaar met 1000% en Californië levert 80% van alle amandelen op aarde. Van alle productie gaat 30% naar opkomende middenklasse in China waar de amandel wordt gezien als betrouwbare en gezonde snack.

Uitzonderingspositie amandelteelt
Het succesverhaal heeft een schaduwzijde. De teelt vereist meer water dan al de 39 miljoen inwoners van de gortdroge staat per jaar verbruiken. De gouverneur dwong steden en dorpen onlangs om minimaal 25% minder water te gebruiken. Dit viel in slechte aarde omdat er een uitzondering werd gemaakt voor de teelt van amandelen.

Investeerders ruiken goud
Inmiddels beslaat de amandelteelt zo'n 1 miljoen areaal. Beursgenoteerde investeerders tonen interesse in de vrucht en er gaan geruchten dat ook vooraanstaande amerikanen als Oprah Winfrey en Condoleezza Rice goud ruiken. Over die geruchten blijft het echter stil in de sector. Projectontwikkelaar en voorzitter van Trinital Partners Ryon Paton wil wel kwijt dat de ophef hypocriet is: "Er moet eens gekeken worden naar tomatentelers, die gebruiken veel meer water dan amandeltelers." Hij probeert zijn investeerders ervan te overtuigen dat zijn nieuwe amandelboomgaard in Stanislaus County de Silicon Valley van de teelt is.

80% water voor 1,5% economie
De ophef wordt nog eens gevoed door het feit dat de landbouw zo'n 80% van het schaarse water gebruiken terwijl de hele sector maar 1,5% van de totale Californische economie uitmaakt.

Source: www.businessinsider.com
Publicatiedatum: