Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
opbrengst geschonken aan Medisch Pedagogisch Kinderdagverblijf

BelOrta site Borgloon veilt eerste frambozen van het seizoen

Veiling BelOrta site Borgloon verkocht vandaag de eerste Belgische frambozen van het seizoen. De eerste twee dozen (12 punnets van 125gr/doos) werden aangevoerd door telers Wim en Louis Meyers van 'Meyers Softfruit L.V.' uit Riemst. Deze eerste frambozen van dit jaar zijn van de variëteit Tulameen en zijn afkomstig van een vervroegde teelt onder glas. Nicolaï Fruit uit Sint-Truiden haalde de primeur binnen en betaalde hiervoor de prijs van € 80/punnet van 125 gr. Nicolaï Fruit belevert al 20 jaar diverse grote Europese retailers met groenten en fruit. Het bedrag van deze primeurverkoop werd door veiling BelOrta verhoogd tot €3.000 en geschonken aan het Medisch Pedagogisch Kinderdagverblijf 'Merlijn'.


Miguel Demaght (BelOrta), koper Peter Nicolai (Nicolai Fruit), teler Wim Meyers (Meyers Softfruit en Herman Damen (Merlijn).

BelOrta is goed voor maar liefst 60% van al het zachtfruit dat verhandeld wordt op de Belgische veilingen. BelOrta kent een areaalstijging van 30% voor frambozen en dit vooral met de variëteit Kwanza. Naast frambozen biedt BelOrta ook braambessen, blauwe bessen, rode en witte bessen, kiwibessen, stekelbessen en kersen aan. Alle bessen zijn ook verkrijgbaar in bio-variant en worden aangeboden in verschillende verpakkingen.

Ook de consument heeft de laatste jaren de fijne smaak van frambozen ontdekt én de vele gezondheidsvoordelen. In 2014 tekende GfK zowaar een verdubbeling op van het aantal kopende gezinnen dat frambozen koopt t.o.v 2008 (respectievelijk 21,42% en 10,74%). Op de lange termijn is binnen de bessencategorie (blauwe bessen, braambessen, stekelbessen, trosbessen en veenbessen) een stijging merkbaar van volume (0,07kg /capita) en bestedingen (1,13 €/capita).

Het zomert tot in het najaar
Afnemers van zachtfruit zijn de Belgische gespecialiseerde groothandel en grootwarenhuizen, maar een deel is ook bestemd voor de export. De vraag naar zachtfruit stijgt nog elk jaar, zowel vanuit binnen- als buitenland. De productiepiek van frambozen, braambessen en rode en witte bessen ligt in de maanden juli en augustus, maar door teelt onder glas wordt de oogst gespreid van juni tot het najaar. Voor witte, rode (donkerrode) en zwarte bessen is het seizoen geconcentreerd in de maanden juli en augustus. Voor kruisbessen vormt juli het hoogtepunt.

Medisch Pedagogisch Kinderdagverblijf "Merlijn"
Merlijn is een multifunctioneel centrum voor de behandeling van jonge kinderen (0 – 6j) in Deurne bij Antwerpen: kinderen met mentale en motorische beperkingen en kinderen met autisme. De kinderen krijgen er zelfredzaamheidstraining, logopedie, kinesitherapie en ergotherapie. De orthopedagogen en de sociaal assistente geven gericht advies aan de ouders met betrekking tot de opvoeding van de kinderen thuis. Merlijn wordt gesubsidieerd door de overheid, maar voor speciale projecten is financiële steun van buitenaf onontbeerlijk.

Voor meer informatie:
Commercieel team van Borgloon.
Tel: +32 12 670 239 (divisie Borgloon)
verkoopfruit@belorta.be
www.belorta.be
Publicatiedatum: